Mathias Ross speelde in het begin van het seizoen veel wedstrijden door de afwezigheid van Philippe Sandler. Sinds de terugkeer van de Amsterdammer moet de Deen vaker genoegen nemen met een plek op de bank. Ross gaat in op zijn verwachtingen voorafgaand van het seizoen en of hij blij is met zijn keuze om naar NEC te gaan.

In het begin van dit seizoen, was de defensie van NEC niet onbesproken. Ook Ross bleef niet vrij van de kritiek op de matige seizoensstart van NEC. “Het was heel erg wennen. Ik was deze manier van voetballen niet gewend, maar ook op het fysieke gedeelte moest ik nog stappen zetten. Ik ben vorig seizoen veel geblesseerd geweest en heb weinig gespeeld. Dat kostte wel wat tijd, maar ik merk dat ik in de laatste maand echt volledig onderdeel ben van het team.” Wel is hij tevreden met wat hij heeft laten zien. “Ik denk vrij goed”, blikt de Deen terug op zijn prestaties in wedstrijden. “Ik heb een hoog niveau gehaald in de wedstrijden die ik gespeeld heb. Het kan nog steeds beter, maar over het algeheel gezien mag ik tevreden zijn.”

In de laatste maand, die Ross bestempeld als zijn beste, moet hij het vooral doen met een plek op de bank. Zolang ze fit zijn, blijft het duo Sandler en Bram Nuytinck staan. “Elke voetballer wil iedere wedstrijd spelen. Dat geldt ook voor mij. In het ideale plaatje had ik meer wedstrijden gespeeld, maar ik respecteer dat er twee andere hele goede centrale verdedigers zijn in de selectie.” Toch baalt hij niet van zijn keuze om naar NEC te komen. “Ik ben blij met mijn keuze om hier naartoe te gaan. We hebben een goed team met goede trainers. Het meest belangrijke is dan het niveau in wedstrijden van mij goed is geweest en dat maakt mij blij.”

Trainingskamp

Ross geniet van de trainingssessies op het trainingskamp in Spanje. Zaterdag stond er een voetvolleysessie op het programma, waar Ross fanatiek aan meedeed. “Zo werkt het altijd als je een wedstrijd ingaat. Dan wil je winnen. Helaas gebeurde dat niet.” Het oefenduel van vrijdag won NEC wel. Ross kijkt tevreden terug op dat duel. “Het was een goede wedstrijd van ons, fijn ook om weer wat minuten te maken voor iedereen. Tien dagen is niet een super lange break, maar het is wel goed om weer even in die focus te komen. We hebben een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd en dat is het belangrijkste.” Ross slaapt met landgenoot Magnus Mattsson op de kamer in Spanje. “Helaas ja, haha. Hij heeft heel veel energie. Daardoor krijg ik niet veel tijd om te rusten, maar dat is oké”, grapt de Deen.

Ross hoopt in 2024 verder te gaan waar hij afgelopen jaar mee afsloot: goede wedstrijden spelen. “We moeten met de kwaliteiten die wij hebben in de bovenste helft van de competitie meedraaien. We moeten iedere wedstrijd ingaan met dat in het achterhoofd. Voor mezelf wil ik graag verdergaan met het niveau wat ik in de eerste seizoenshelft heb laten zien. Misschien dat ik fysiek nog iets kan verbeteren. Daarnaast wil ik graag nog betere leren begrijpen hoe het team speelt en wat er van mij verwacht wordt.” Na dit seizoen keert Ross vooralsnog gewoon terug naar Galatasaray. “Dan zal ik kijken wat ze van plan zijn met mij. Ik denk daar niet zoveel over na, want ik ben gefocust op NEC.”

Foto: ForzaNEC