Jong Oranje won vrijdagavond met 3-0 van de leeftijdsgenoten van Moldavië. Een belangrijk aandeel was daarin weggelegd voor spelers van NEC. Zo scoorde Dirk Proper de openingstreffer op aangeven van Sontje Hansen, terwijl invaller Youri Baas later nog voor een assist zorgde.

Na afloop verschenen Proper en Hansen samen voor de camera van ESPN. “Ja, wel een belangrijke denk ik. Zo net voor rust is dat toch lekker”, begint Proper over zijn doelpunt in het Mandemakers Stadion in Waalwijk. “Uiteindelijk is het fijn dat je tegen zo’n ploeg met een voorsprong de rust in gaat.”

NEC-goal

“Ik denk dat we het in de eerste helft niet altijd even goed uitgespeeld hebben, maar zij hielden het ook wel erg kort”, stelt Proper terwijl hij zijn goal terugkijkt. Hansen staat naast hem en lacht om zijn assist. “Ja, dat was zeker bewust. Ik krijg de bal mee met een gelukje, maar wist dat daar de ruimte was. Ik zag Dirk eigenlijk niet, maar ik wist dat daar de ruimte lag en dat iemand daar zou komen. En dat gebeurde ook.” Daarmee kan de 1-0 dus als heuse ‘NEC-goal’ worden bestempeld. Helpt het nou als je samen speelt voor je club en voor je land? “We hebben in de jeugd ook al samen gespeeld”, vertelt Hansen. “Dit is goed voor ons vertrouwen, want we kennen elkaar natuurlijk nog niet super goed.”

Tekst gaat verder onder de Tweet.

“Het is een heel ander elftal. Een hoop nieuwe jongens en een nieuwe groep”, vertelt Proper. “Het is aan ons om daaraan te gaan werken, om zo de kwalificatie door te komen en het EK te halen. Het spel was bij vlagen best goed. In de eerste helft hadden we meer kansen kunnen creëren als we sneller van kant naar kant waren gegaan. We zijn niet in de problemen gekomen en in de tweede helft krijg je nog wat kansen om een doelpunt te maken. Uiteindelijk is winnen het belangrijkste en dat hebben we gedaan.”

Debutant Hansen

Hansen maakte zijn debuut voor Jong Oranje en mocht gelijk in de basis beginnen. In 2019 werd hij met de onder 17 van Oranje Europees kampioen, dus de verwachtingen waren hoog. Die zijn misschien nog niet helemaal uitgekomen voor het talent uit de jeugd van Ajax. “Dat was soms lastig, maar ik wil gewoon doorpakken. Die kans is er ook nu bij Jong Oranje. Ik ben blij dat ik hier ben en had het niet zo snel verwacht.”

Debutanten moeten vaak een liedje zingen, maar daar zit Hansen niet zo op te wachten. “Nou, ik kan helemaal niet zingen en ik heb een beetje last van mijn stem”, lacht Hansen. “Dus dat slaan we over. Er zijn sowieso heel veel debutanten vandaag, dus ik denk dat we dat niet gaan doen.” Voor Proper geldt dat niet, die speelde eerder al voor Jong Oranje. “Ik weet niet of hij ermee wegkomt haha. Er waren erg veel debutanten dus we zullen zien of we er iets mooi van kunnen maken”, lacht de middenvelder.

In de rust werd Hansen vervangen door bondscoach Michael Reiziger. Hij nam plaats op de bank met een zak ijs op zijn knie. Slecht nieuw voor de aanvaller van NEC? “Dat was uit voorzorg voor mezelf. Ik was helemaal op en dat zei ik tegen de trainer. Vorige week was ik nog ziek, dus het was weer even wennen. Het gaat alleen maar beter worden”, sluit de aanvaller af.

Foto’s Orange Pictures