Go Ahead Eagles hoopt tegen NEC op een voortzetting van een voortreffelijk seizoensbegin. Waar de ploeg eerder voornamelijk de punten in thuiswedstrijden behaalde, hebben de Deventenaren na de winst op RKC (0-1) ook het zoet van een uitoverwinning geproefd. En dat smaakt naar meer voor de rood-gelen, die inmiddels zijn opgeklommen naar de vijfde plaats in de Eredivisie.

In 2021 promoveerde Go Ahead Eagles op de slotdag van het Keuken Kampioen Divisie seizoen naar de Eredivisie. Na een zinderend competitieslot wipte de Deventer ploeg toentertijd op doelsaldo over De Graafschap heen, waarna een dertiende plaats en afgelopen seizoen een elfde plaats in de Eredivisie volgden. Gestaag de weg omhoog ingezet, met een huidige vijfde klassering tot gevolg dus. Het is exact hoe grootaandeelhouder en miljonair Kees Vierhouten het bij de overname van de club voor zich zag: ”De concurrentie zit ook niet stil. Wat mij betreft mogen we wel wat vaker het randje opzoeken,” doelde Vierhouten op reeds gedane investeringen op en buiten het veld.

Rust en beleid

Alle randvoorwaarden voor sportief succes lijken dan ook aanwezig te zijn bij Kowet. Niet alleen bieden vak- én clubmensen als Vierhouten en technisch directeur Paul Bosvelt kapitaal en de nodige kennis, ook zorgen zij ervoor dat de club zich in rustig vaarwater begeeft. Tel daarbij op dat de sfeervolle Adelaarshorst altijd tot de nok toe gevuld is en lokale sponsors zich maar wat graag bij de club voegen en plots lijkt het niet meer dan logisch dat alles crescendo verloopt aan de inmiddels uitgebreide Vetkampstraat. Het simpelweg volgen van het uitgestippelde pad lijkt dus mede gebaseerd op de gecreëerde rust, en daar plukt men nu de vruchten van in de hanzestad.

Sterkhouders

Uiteraard mag ook het opleven van een aantal sleutelfiguren binnen de rood-gele selectie en het voordelig uitpakken van enkele transfers niet onderschat worden. Dat ex-NEC’er en huidige Eagles-aanvoerder Bas Kuipers een meer dan degelijke linksback is was al eerder bekend, en dat Willum Thór Willumsson een plaag voor nagenoeg iedere defensie kan zijn ook, maar dat middenvelder Philippe Rommens opeens gaat scoren en ook aankoop Victor Edvardsen uitstekend functioneert in het team was moeilijk te voorspellen. En dan is er ook nog Sylla Sow. De geboren Nijmegenaar geldt als ware supersub met liefst vier doelpunten als invaller dit seizoen. Kortom, alles lijkt op zijn plek te vallen voor de ploeg van trainer René Hake, die zichzelf inmiddels ook lijkt te profileren als een stabiele factor binnen het Nederlandse trainersgilde.

Bas Kuipers in actie namens NEC, waar hij in het seizoen 2019-2020 onder contract stond.

Opstelling

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er ten opzichte van de vorige uitoverwinning geen tot weinig wijzigingen doorgevoerd gaan worden door Hake. Hierdoor zullen onder andere rots in de branding Kuipers, het centrale duo Jamal Amofa-Joris Kramer (eveneens ex-NEC), vleugelbestrijker Mats Deijl, motor Evert Linthorst en het offensieve trio Willumsson, Edvardsen en Bobby Adekanye vermoedelijk hun opwachting gaan maken. Afwezig blijven de met blessures kampende normaliter wisselspelers Luca Everink en Xander Blomme. Ook het missen van normaal gesproken basisklant Finn Stokkers valt op te vangen, mede door het subliem invullen van de spitspositie door zijn vervanger Edvardsen.

Een saillant detail is dat er, naast Kuipers, Kramer en Sow, nog een ex-NEC’er zijn opwachting kan gaan maken tegen zijn voormalig werkgever. Spits Thibo Baeten maakte, nadat Beerschot hem afgelopen zomer definitief overnam van NEC, namelijk direct de overstap naar de Eagles, waar hij zijn belofte van het zijn van een doelpuntenmachine eindelijk hoopt waar te maken.

Vermoedelijke opstelling Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Amofa, Kramer, Kuipers; Linthorst, Rommens, O. Edvardsen; Adekanye, V. Edvardsen, Willumsson

Foto’s: Orange Pictures