Elke voetbalclub heeft ze wel: clubmensen. Zo ook NEC. Een van de bekendste clubmensen in Nijmegen is Ron de Groot, geboren op 29 maart 1960 en bekend bij NEC als oud-speler en huidige assistent-trainer. De laatstgenoemde functie bekleedt hij al sinds het seizoen 1992/1993. In deze lange periode is hij ook tweemaal interim-hoofdtrainer geweest. In de afgelopen periode werd bekend dat twee clubmensen van NEC de club na dit seizoen zullen verlaten. Anton Janssen wordt de nieuwe hoofdtrainer van FC Oss en Jack de Gier wil een eigen team hebben en gaat de cursus ‘Coach Betaald Voetbal’ volgen. De enige assistent-trainer die tot nu toe over blijft is Ron de Groot. ForzaNEC.nl zocht hem op. We spraken met hem onder andere over zijn ervaringen met verschillende trainers in zijn carrière en over de hartstilstand die hij in oktober 2009 kreeg.

‘Bikkel’ De Groot
Supporters die al lang naar NEC gaan, kennen De Groot nog als ex-speler. Hij speelde meer dan 200 wedstrijden, maar moest op 27-jarige leeftijd zijn loopbaan als speler noodgedwongen beëindigen vanwege aanhoudende blessures. "Mijn mooiste periode als speler van NEC waren de Europese wedstrijden tegen SK Brann Bergen en FC Barcelona in 1983. Ook de promoties naar de Eredivisie waren voor mij erg mooi. Dieptepunt vond ik de blessures die ik vaak had." In zijn periode als speler heeft De Groot vele trainers meegemaakt. Een echte favoriet heeft hij niet. "De ene trainer is meer praktijkgericht, de andere wat meer theoretisch. Zoals Pim van der Meent (trainer van NEC tussen 1981 en 1985). "Hij stond heel erg voor zijn team, wat vaak resulteerde in ruzies met het bestuur. Maar als je er specifieke trainers uitlicht, doe je de andere trainers te kort", zo stelt De Groot. "Van elke trainer steek je iets op. De voetbalwereld was toentertijd anders. Harder en directer, ook naar elkaar toe. Tegenwoordig wordt iedereen begeleid en moet alles positief zijn. Vroeger werd je bij bepaalde dingen met de grond gelijk gemaakt."
Trainer De Groot
Sinds het seizoen 1992/1993 is De Groot assistent-trainer bij NEC. De taak van hoofdtrainer nam hij tweemaal als interim over. Hij ziet zichzelf niet meer hoofdtrainer worden van een betaald voetbal club. "Misschien als ik tien jaar geleden de keuze had gekregen om hoofdtrainer te worden bij een club, had ik het in overweging genomen, maar nu weet ik bijna zeker dat ik geen hoofdtrainer zal worden bij een betaald voetbal club. Ik ben nu 52, ik voel me goed bij NEC en ik wil hier graag nog lang blijven." Ook als assistent-trainer heeft De Groot met verschillende trainers gewerkt. "Johan Neeskens heeft de beste prestatie geleverd qua ranglijst met NEC. Ook Mario Been deed het uitstekend. Ik denk ook hier dat je trainers niet moet vergelijken, want elke trainer heeft zo zijn specifieke kwaliteiten. Mario was bijvoorbeeld veel spraakzamer en meer open richting het publiek en de media dan Johan. Johan was vroeger een van mijn favoriete spelers toen ik nog voetbalde. Dat zo’n man dan de trainer wordt van je club is toch wel mooi. Er kwam echt iemand binnen."

In 2000 behaalde NEC de bekerfinale voor de vierde keer in de clubhistorie. Deze finale werd echter verloren van Roda JC, maar het behalen ervan is voor De Groot nog altijd een hoogtepunt in zijn trainerscarrière. Ook het behalen van Europees voetbal in 2003 en 2008 waren voor hem hoogtepunten. "In 2003 moesten wij uit naar Waalwijk tegen RKC. We waren afhankelijk van het resultaat van Roda JC tegen Feyenoord. Roda stond al snel op achterstand en wij leken af te stevenen op een 0-0 gelijkspel. Tot in de laatste minuut Jarda Simr de 0-1 maakt, dat was een grote ‘happening’. Een prachtig moment voor de club", aldus De Groot. In 2008 was de situatie anders. Na de eerste seizoenshelft stond NEC er uitermate slecht voor en de play-offs voor Europees voetbal leken uit zicht. NEC kwam echter onverwacht terug en eindigde op de achtste plaats. Na Roda JC en FC Groningen te hebben uitgeschakeld in de play-offs werd NEC gekoppeld aan de nummer drie van dat seizoen, NAC Breda. De thuiswedstrijd werd met 6-0 gewonnen, waardoor NEC eigenlijk al zeker was van Europees voetbal. "Eigenlijk was het ‘jammer’ dat we thuis met 6-0 wonnen omdat het daarna eigenlijk al gespeeld was. Je moest alleen nog even naar Breda om de wedstrijd te spelen en dan weer de bus in voor het feest. De thuiswedstrijd was natuurlijk geweldig en ook onverwacht. Het was een mooi seizoen. We hadden ook een geweldig elftal met spelers als Jonas Olsson, Krisztian Vadocz, Brett Holman en Jeremain Lens."
Spelers door de jaren heen
Na al die jaren als assistent-trainer bij NEC heeft De Groot veel spelers meegemaakt. Een echte favoriet heeft hij niet. "David Jones was bijvoorbeeld een uitstekende speler. Krisztian Vadócz en Lasse Schöne zijn ook hele goede spelers. Toen Krisztian naar ons toe kwam liep het in het begin ook stroef, daarna kon hij goed zijn spel spelen en werd hij steeds beter. Dit seizoen ging het in het begin wat moeilijk, maar hij heeft nu zijn draai gevonden, het blijft een hele goede speler met speciale kwaliteiten."
John Goossens vertrekt volgend seizoen transfervrij naar Feyenoord. Hij is bij veel supporters het krediet verloren, omdat hij in de winterstop van dit seizoen een aanbieding van Swansea City afwees. NEC kon hier geld aan verdienen. "Ik vind die kritiek onterecht. Hij heeft erg veel waarde gehad voor NEC in de periode dat hij hier heeft gespeeld. Het was zijn keuze en die moet je als club en als supporters respecteren. Voor de club was het jammer, maar het blijft zijn keuze en daar heeft niemand iets over te zeggen behalve hij", aldus De Groot.

12 oktober 2009
Op de bovenstaande datum werd NEC opgeschrikt door een droevig moment. Ron de Groot kreeg na de training een hartaanval. Nadat hij was gereanimeerd door de medische staf van NEC werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij herstelde. In januari 2010 keerde De Groot weer terug bij NEC. "Ik voelde me al niet zo goed tijdens de training. Ik had pijn op mijn borst en aan mijn arm. Na de training wilden ik en Han Thijssen van de medische staf al naar het ziekenhuis gaan. We liepen de trap op en ineens zakte ik in elkaar. Ik kan me het nog moment herinneren dat ik weer bijkwam. Het was net alsof ik wakker werd uit mijn slaap. Ik liep de trap daarna nog op om op de brancard te gaan liggen. Achteraf bleek het om kalk in mijn kransslagader te gaan. Ik heb wel ontzettend geluk gehad. Veel mensen dachten al snel dat ik nooit meer op het veld zou staan, maar na drie maanden was ik weer terug."
Pastoor
Volgens sommige supporters zou De Groot ontevreden zijn omdat zijn taak bij de club veranderd zou zijn. ForzaNEC.nl had vorige maand een gesprek met technisch directeur Carlos Aalbers, waarin wij vroegen naar de situatie van Ron de Groot. "Ik kan goed met Alex Pastoor werken. Omdat Jack en Anton nu vertrekken wordt er door sommige supporters al snel geroepen dat er een negatieve sfeer hangt en ze daarom zouden vertrekken. En ook dat ik me niet meer goed zou voelen bij NEC, maar dat is totaal niet zo. Het is maar net hoe een trainer werkt, Wiljan (Vloet, red.) liet de assistenten meer doen en Alex pakt veel dingen zelf aan op het veld, maar ik voel me bij beide situaties goed. Vorig jaar kwam Jack erbij als assistent en Anton als stagiaire en dit seizoen is Anton er vast bij gekomen. Daarom krijg je ook een andere taak verdeling op het veld, omdat er meer trainers zijn. De kritiek op Alex vind ik onterecht. Je ziet vaak bij clubs dat wanneer het minder loopt, de trainer er volgens de supporters uit moet. Wij doen het prima op dit moment, maar er zijn momenten geweest eerder dit seizoen dat het wat minder ging. We zijn allemaal medeverantwoordelijk. Je kunt niet zomaar de trainer alleen de schuld geven als het even allemaal wat minder loopt."
Na een gesprek met ‘Bikkel’ weten we ook de ambities van De Groot. "Ik blijf hier zolang de club het wil. Ik richt me volledig op NEC, op het huidige seizoen. We kunnen de play-offs nog steeds halen. Het kan nog altijd een prachtig seizoen worden en ik denk dat het ook mogelijk is. We spelen goed voetbal en daarmee kun je veel behalen. Ik heb vertrouwen in het restant van dit seizoen."