NEC sloot vrijdagavond de eerste seizoenshelft in mineur af. Het verloor vrij kansloos met 2-0 van FC Twente en eindigde met tien man. "Dit is wat we juist wilden voorkomen. We hoopten met een goed resultaat de winterstop in te kunnen, maar dit was weer als vanouds…", zuchtte Romeny na afloop in de catacomben van De Grolsch Veste.

"Zij waren zoveel feller. Wij zetten daar niets tegenover. We hebben geluk dat Twente niet altijd even scherp was en onze keeper (Marco van Duin, red.) er een paar ballen knap uithaalde, anders was de score veel hoger uitgevallen. We hebben vrijwel niets gecreëerd." Toch kwam NEC in de slotfase nog dichtbij de aansluitingstreffer via twee kluts ballen. "Ik probeerde met mijn energie nog wat toe te voegen, meer beweging in het spel te krijgen, maar het mocht niet echt baten."

De jongelingen bij NEC hebben veel geduld nodig. Naast Ole Romeny moet ook Paolo Sabak het doen met enkele invalbeurtjes. Laatstgenoemde ontving een rode kaart voor een nare trap op de kuiten van Ricardinho. "Dat is niets voor hem. Het leek in eerste instantie niet zoveel, maar het is een terechte rode kaart", beaamt de jonge creatieveling. Hij vervolgt: "Voor mezelf was het een lastige eerste seizoenshelft. Ik begon goed en dwong een basisplek af. Uit bij Telstar speelde ik echt lekker, met een vrij gevoel."

Vervolgens werd NEC vernederd door Top Oss (1-5) en dat is volgens Romeny het kantelpunt. "De sfeer sloeg om en dat heeft effect op iedereen, ook op mij. Dan moet je kritisch naar jezelf kijken en de ervaren jongens moeten opstaan." Dat gebeurde niet, terwijl daar deze zomer juist op ingekocht werd. "Als het niet loopt, loopt het niet. Wisten we maar waar het aan lag."

De spelers vliegen vanavond uit en komen voorlopig niet meer terug in Nijmegen. "Het klinkt cliché, maar we moeten echt onze koppen leegmaken en het plezier weer opzoeken. Vertrouwen is het allerbelangrijkste, je moet plezier uitstralen. Dat doen we nu allesbehalve", besluit Romeny.

Foto: Rob Koppers