Rogier Meijer neemt het zijn ploeg bijzonder kwalijk dat ze elkaar in de tweede helft lieten zakken. Hij gaf aan dat NEC niets te zoeken heeft in de play-offs met de instelling zoals die in de tweede helft was.

Het begint een patroon te worden, 1-0 voorkomen en uiteindelijk niet de overwinning over de streep trekken. ”Ik denk dat het geheel aan ons zelf te wijten is, met name de tweede helft”, reageert de coach tegenover ESPN. ”Ik denk dat we de eerste helft de boel onder controle hadden, een goede goal maken en er daarna 2 of 3 moeten maken. We krijgen hele grote kansen. Na rust heb ik helemaal niks teruggezien van de eerste helft. Ik heb een elftal gezien wat helemaal niet samenwerkt en niet strijd met elkaar, dan heeft het niet zoveel zin.”

Hoe kan dat dat contrast? ”Ik heb geen idee. Ik heb in de rust nog aangegeven dat we absoluut niet tevreden konden zijn met de manier zoals we speelden, dat we maar 0-1 voorstonden, dat we eigenlijk op zoek moesten naar de 0-2, 0-3 en jezelf moest belonen. Na rust hebben we dat echt niet gezien.”

NEC wisselde vrij laat in de wedstrijd. Wat hoopte NEC in de fase daarvoor te bereiken? ”Dat we de controle zouden krijgen zoals we die eigenlijk de eerste helft gehad hebben en dat zijn dezelfde spelers met dezelfde manier van spelen. Voor mij was het niet te verklaren. Ik vond ons apathisch, slecht in de duels. As je kijkt naar de goals, dat is echt kinderlijk verdedigen en exemplarisch voor de tweede helft.”

NEC mist sterkhouders (o.a. Rens van Eijden, red.) achterin. Normaal gesproken geeft NEC weinig weg. Weinig creëren voorin komt vaker dit seizoen voor. Wat kun je richting de play-offs daar aan doen? ”Volgens mij heb je de eerste helft drie keer alleen voor de keeper gestaan, als je die ballen binnenschiet krijg je de tweede helft nog meer ruimte en wordt het een andere wedstrijd. Volgens mij hebben we ook een reeks gehad van zes wedstrijden, zeventien goals. Dus ik denk niet dat je het moet overdrijven. Maar de tweede helft hebben we gewoon dramatisch gespeeld.”

”In de play-offs heb je niets te zoeken als je zo speelt als de tweede helft. Dus we kunnen over van alles praten, over patronen, formaties, maar als je nul inzet hebt en elkaar laat zakken heeft het niet zoveel zin om naar de play-offs te gaan. Vertrouwen kweken is prima, maar het gaat altijd om inzet en met elkaar de strijd aangaan. Je kunt een hoop praten, maar je moet het laten zien. We hebben elkaar laten zakken.”

”Ik heb er wel moeite mee. Natuurlijk zie ik het nog zitten. Nu na de wedstrijd is het een moment waarop je ook wat emotie en teleurstelling hebt. We moeten het ook naast ons neerleggen. Alleen het mag jou niet gebeuren en dat hebben we ook afgelopen week besproken, dat op basis van inzet we denken met 99% of 98% redden we het ook wel om een wedstrijd te gaan winnen. Dat kan ons niet meer gebeuren, maar het is toch gebeurd. We hebben het in de rust nog aangegeven, dat is wel kwalijk.

Het ligt voor de hand om volgende wedstrijd wel wissels toe te gaan passen, wat Rogier Meijer nu niet gedaan heeft. ”Ook dat is nu geen verstandig moment en ook dat gaan we bekijken. Dat we niet tevreden zijn heb ik wel aangegeven”, besluit Meijer.

Foto: Rob Koppers