Ook Robin Roefs moest twee keer met zijn ogen knipperen toen hij las dat Jasper Cillessen op het punt stond om terug te keren in Nijmegen. Voor de 19-jarige goalie is het fantastisch om met de keeper van Oranje te mogen werken, maar tegelijkertijd ziet Roefs ook een keerzijde. “Ik hoopte tweede keeper te worden, maar dat moet ik met Jasper en Mattijs (Branderhorst, red.) even uit mijn hoofd zetten.”

Een week staat hij nu met Cillessen op het veld. De 33-jarige Groesbeker maakt indruk op Roefs. Roefs kende Cillessen alleen van tv. Uit zijn tijd bij Ajax, Barcelona en later nog Valencia. En van de academie, maar dan niet in levende lijve. “Ik werd zelf elke dag met zijn foto geconfronteerd. Het hangt op de kleedkamerdeur, staat bij de ingang. De hele opleiding werd ik gespiegeld aan Cillessen. Hij is een voorbeeld voor alle keepers in de academie. NEC heeft ten slotte nooit eerder zo’n succesvolle keeper zelf opgeleid. Misschien is het zelfs wel de succesvolste speler ooit.”

En toch ontmoette Roefs Cillessen nog nooit in het echt. “Toen hij bij NEC debuteerde was ik zeven jaar oud. Daar weet ik niks meer van. Maar het pad dat hij heeft gevolgd, is een voorbeeld voor mij. Het geduld dat hij kan opbrengen is prijzenswaardig.” Roefs wil er een voorbeeld aan nemen. Cillessen debuteerde in augustus 2010, pas twee jaar nadat hij zich bij de selectie voegde. Hij zat achter een clubicoon van NEC in de persoon van Gabor Babos en wachtte geduldig op zijn kans.

De situatie vindt Roefs vergelijkbaar. “Ik weet ook dat Cillessen de komende drie jaar in principe de eerste doelman van NEC is. Maar tegelijkertijd staat hij er niet om bekend dat hij elk seizoen 34 wedstrijden gaat spelen. Ik hoop zo snel mogelijk achter hem te komen staan en als ik dan een keer de kans krijg, moet ik mezelf bewijzen.” Het komende seizoen zal Roefs dat vooral gaan doen bij de O21. “Door dispensatie-regels mag ik daar nog jaren door. Dat zal dit seizoen in ieder geval ook het plan zijn: zoveel mogelijk minuten maken tijdens de wedstrijden van de O21 en bij het eerste op de bank zitten.”

Voorlopig zal dat ook het maximale zijn nu Roefs derde keeper blijft. “Als Danny (Vukovic, red.) weg zou gaan, zou er een keeper komen met wie ik me mocht gaan meten. Toen ik las dat Cillessen kwam, wist ik wel hoe de rollen verdeeld zouden worden. Dat is ook logisch. Het was in eerste instantie een kleine teleurstelling, maar ik zie er nu alleen maar de voordelen van in: ik mag elke dag trainen met twee keepers van topniveau.” Hij looft Branderhorst. “Hij was afgelopen seizoen een van de, zo niet dé stabielste keeper van de hele Eredivisie. Zij doen met z’n tweeën niet onder van welk duo dan ook in Nederland.”