De grote verrassing op het wedstrijdformulier bij NEC was Robin Roefs. De 21-jarige doelman mocht starten omdat eerste keeper Jasper Cillessen te ziek was om op het veld te staan. Roefs kreeg niet al te veel te doen, maar stond er als het moest. Daar was hij tevreden over. Verder ging hij nog in op een eventueel vertrek en het niet spelen van de bekerfinale. “Tuurlijk was het even balen en even klote.”

Zijn laatste duel voor NEC dateerde in februari, toen ADO Den Haag in de KNVB Beker op bezoek kwam in Nijmegen. Dat is al even geleden en wellicht dus ook weer wennen voor de doelman. “Fysiek niet per se, maar je komt in keuzes terecht waar je niet aan gewend bent. Dat wordt makkelijker als je iedere week speelt en een ritme hebt. Maar ik denk dat het goed is gegaan”, vertelt hij.

Is het dan lekker dat je weinig te doen hebt of wil je je als tweede keeper onderscheiden met een aantal goede reddingen? “Nee dit is een prima wedstrijd. Ik denk dat ik heb laten zien wat ik kan: rust aan de bal, hoge ballen pakken en er zijn toch een paar momentjes geweest. Voor de rest is het gewoon mijn ding doe”, blijft Roefs zoals we hem kennen nuchter.

Basisplaats

Maandagochtend hoorde de jongeling dat hij onder de lat zou staan tegen Excelsior. “Jasper (Cillessen, red.) kwam even naar de club om te kijken of hij echt te ziek was om te spelen. Dat bleek zo te zijn, dus daardoor mocht ik spelen. Je leeft wel anders naar een wedstrijd toe dan wanneer je niet speelt, maar het is ook niet zo dat je ineens heel zenuwachtig wordt. Het is gewoon leuk en een kans voor mij om me weer te laten zien. Daar was ik heel blij mee.”

In Kralingen won NEC met 0-3, maar zo eenvoudig als de uitslag doet vermoeden was het niet. “Ik vond dat we ook goed stonden. Het eerste kwartiertje hadden we het een beetje moeilijk met hen, maar ze creëerden eigenlijk niks. Met onze individuele kwaliteiten hoeft er maar één momentje te komen en dan valt die goal.” Dat is natuurlijk lekker in achtervolging op Ajax. “We hebben niet per se een mindere periode gehad, maar we hebben wel mindere resultaten gehaald. Dan is deze extra lekker, ook richting de play-offs en misschien die vijfde plek.”

Bekerfinale

Roefs zijn laatste duel was dus die tegen ADO. De keeper mocht in eerste instantie keepen in de beker, maar tijdens de halve finale en de eindstrijd in De Kuip kreeg Cillessen de voorkeur van trainer Rogier Meijer. “Vanaf de halve finale wist ik al dat ik niet ging spelen. Bij de finale was het dus geen extra klap. Maar als je daar staat denk je wel: het was mooi geweest om hier te spelen. Tuurlijk was het even balen en even klote, maar aan de andere kant: Jasper deed het ook gewoon heel goed. Die keuze valt te begrijpen en dat heb ik te accepteren. Dat heb ik gedaan.” Voor de halve finale was het gevoel anders. “Ja tuurlijk was dat vervelend. Daar baalde ik van. Dat is logisch denk ik, want je wil alles spelen. Het is de beslissing van de trainer en die snap ik: Jasper was goed in vorm en deed het goed. Wat dat betreft heeft hij het de trainer ook moeilijk gemaakt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Robin Roefs en Rijk Janse schieten Jasper Cillessen warm voor de bekerfinale.

Contractsituatie

Begin dit jaar tekende Roefs nog een contract bij NEC tot de zomer van 2028. Toch kan het zijn dat de 21-jarige keeper Nijmegen, al dan niet tijdelijk, achter zich laat in de komende transferperiode. “Ik wil niet nog een jaar op de bank zitten. Ik wil gewoon spelen en dan maakt het me niet zoveel uit waar. Het liefste iedere wedstrijd bij NEC, maar anders gaan we verder kijken. Beloftes kunnen ze niet maken, dus dat doen ze ook niet. Maar er is natuurlijk wel een plan gemaakt en je tekent niet voor niets zo lang bij. We gaan zien wat er volgend jaar gebeurt.”

“Ik denk dat ik dit seizoen heb laten zien wat ik kan en wat ze aan me hebben. Het is nu aan hun. Jasper doet het ook gewoon super goed dus er is geen reden om daar iets aan te veranderen en dat snap ik ook heel goed. Als hij blijft is de kans reëel dat hij blijft spelen. Ik wil gewoon een eerlijke kans krijgen wie er gaat spelen volgend seizoen”, besluit Roefs.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers