Feyenoord heeft woensdagavond een einde gemaakt aan de sterke reeks van NEC. De Nijmegenaren deden er alles aan om er een echte strijd van te maken in Rotterdam, maar de koploper van de Eredivisie beleefde mede dankzij een discutabele rode kaart voor Iván Márquez op slag van rust een redelijk eenvoudige avond. Na de rode prent hebben tien NEC’ers de schade beperkt: de 2-0 eindstand was al bij rust bereikt.

NEC maakte in het eerste bedrijf helemaal geen onaardige indruk in stadion de Kuip, waar 750 meegereisde NEC-fans 90 minuten lang de boventoon voerden. De ploeg probeerde op te bouwen via Lasse Schöne en Dirk Proper en dat lukte heel behoorlijk. Via Souffian El Karouani, die terugkeerde van een schorsing, kreeg het na een kwartier haar grootste mogelijkheid. Ook Nany Dimata was tweemaal dichtbij: een keer met een kopbal, een keer met een dropkick. Oranje-keeperstrainer Patrick Lodewijks zag vanaf de tribune dat Justin Bijlow in alle gevallen een sta-in-de-weg vormde, iets wat zijn collega Jasper Cillessen aan de overkant hem niet na kon doen. Bij de 1-0 was de doelman kansloos bij een lage schuiver in een leeg doel van rechtsback Petersen. De 2-0 was een snoeiharde strafschop.

VAR-momenten

Aan die strafschop ging het meest discutabele moment van de wedstrijd vooraf. Márquez haalde – de volgens de arbitrage doorgebroken – Santiago Giménez naar de grond en werd direct naar de kant gestuurd. Dat gebeurde na een ingreep van VAR Jochem Kamphuis, die even daarvoor Feyenoord ook al een strafschop wilde geven. Een vermeende handsbal van Mikkel Duelund werd echter door de scheidsrechter terecht weggewoven. De VAR was NEC beduidend minder goedgezind dan zaterdag tegen FC Emmen, toen de video-arbiter NEC een doelpunt opleverde.

Zie ook: Video: Márquez krijgt discutabele rode kaart: “Giménez is niet doorgebroken”

Bij beide goals speelde Ibrahim Cissoko, die net als tegen FC Emmen de geblesseerde Magnus Mattsson verving, geen gelukkige rol. De jonge aanvaller had moeite met zijn verdedigende taken en werd mede daarom in de rust geslachtofferd. In die rust zal Rogier Meijer zijn tactiek wat hebben aangepast: overleven was het credo in de tweede helft. Philippe Sandler moest de strijd ook staken: of dit uit voorzorg was richting de wedstrijd van zaterdag tegen Sparta of noodgedwongen was niet helemaal duidelijk. In een 5-3-1-systeem vervulde Elayis Tavsan, die in de eerste helft een zeer behoorlijk niveau haalde, een ondankbare rol.

Geïmproviseerde achterhoede

Toch hielden de Nijmegenaren met een geïmproviseerde defensie redelijk eenvoudig stand. Tavsan en later Pedro Marques liepen zich het snot voor de ogen waardoor Feyenoord maar sporadisch voor het Nijmeegse doel kwam. Cillessen redde knap op twee indraaiende afstandspogingen van Walemark, veel meer had de doelman niet te doen. Een wedstrijd om snel te vergeten voor de Nijmegenaren en dat kan gelukkig ook redelijk eenvoudig: zaterdag wacht Sparta alweer in De Goffert. Dan moet NEC het in ieder geval wel doen zonder sterkhouder Márquez.

In het kort

Scoreverloop:
9′ Dilrosun 1-0
45+2′ Rood Márquez
45+3′ Kökçü 2-0 (pen.)

Geel: Wieffer (Feyenoord), Proper, Baldursson (NEC)

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Geertruida (70′ Kasanwirjo), Hancko, Hartman; Wieffer (61′ Timber), Kökçü, Szymanski; Dilrosun (70′ Walemark), Giménez (70′ Danilo), Paixão (36′ Idrissi)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler (54′ Sanniez), El Karouani; Schöne (70′ Baldursson), Duelund, Proper; Tavsan (76′ Marques), Dimata (54′ Verdonk), Cissoko (46′ Kramer)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Foto’s: Orange Pictures