De rode kaart van Philippe Sandler tegen Feyenoord afgelopen woensdag is geseponeerd door de tuchtcommissie. Dat betekent dat de verdediger zaterdag tegen Cambuur gewoon beschikbaar is én dat NEC voor de tweede keer in korte tijd extreem benadeeld is in Rotterdam.

Sandler kreeg in de 88e minuut bij een 0-2 voorsprong een directe rode kaart vanwege een handsbal. De aanklager betaald voetbal achtte dat een dag later dusdanig strafbaar dat het een schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing dit. NEC tekende beroep aan en werd vrijdagmorgen door de tuchtcommissie gelijkgesteld: zij achten het niet bewezen dat de verdediger ‘bewust op onreglementaire wijze een doelpunt voorkwam’. Daarom is de rode kaart nu geseponeerd en kan Sandler zaterdag gewoon zijn opwachting maken.

De KNVB schrijft op haar website bovendien dat ‘naar het oordeel van de tuchtcommissie geen sprake is geweest van strafbaar hands.’ In dat geval zou de KNVB het ook niet eens zijn met de toegekende strafschop.

Benadeeld

Waar er landelijk al weken wordt gesproken over de wijze waarop Feyenoord benadeeld zou worden door de arbitrage, heeft NEC in twee weken tijd uitgerekend tegen de ploeg van Arne Slot alle reden tot klagen. In het competitieduel werd Iván Márquez met een rode kaart naar de kant gestuurd bij een 1-0 achterstand. Die kaart werd binnen een dag geseponeerd.

Afgelopen woensdag in het bekertoernooi ontsnapte Feyenoord binnen zeven minuten aan een rode kaart. Na afloop gaf Slot toe dat zijn linksback Quilindschy Hartman daar goed wegkwam. Hartman hoeft niet te vrezen voor alsnog een schorsing: ‘de situatie is in de wedstrijd al beoordeeld door de scheidsrechter (NEC kreeg een vrije trap), waardoor de aanklager niet meer in mag grijpen’, aldus De Gelderlander.

Foto: Orange Pictures