RKC Waalwijk komt zaterdagavond op bezoek in Nijmegen. Hoewel de Waalwijkers nog puntloos zijn, weet aanvoerder Michiel Kramer ook in dit jonge seizoen de schijnwerpers al op zich gericht. Niet alleen was de spits al tweemaal trefzeker, ook de manier waarop hij zijn tweede treffer van het seizoen vierde deed de nodige wenkbrauwen fronsen.

Het Waalwijkse bezoek aan Nijmegen zorgt ervoor dat er zaterdag ten minste één ploeg van de nul punten afkomt. De Waalwijkers begonnen namelijk net als NEC met twee nederlagen aan het seizoen. Verloren werd er tegen zowel SC Heerenveen-uit (3-1) als tegen AZ-thuis (eveneens 1-3). Nederlagen waarvan die laatste min of meer ingecalculeerd werd wegens het normaal gezien grote klassenverschil tussen RKC en AZ. Toch vond trainer Henk Fraser de club uit Wolluk zeker niet slecht spelen en zag de oefenmeester een ploeg die in de eerste helft gelijkwaardig was aan de tegenstander. ”Ik heb heel tevreden naar de eerste helft gekeken. We waren met name in de omschakeling goed en moeten het sowieso altijd van het voetbal hebben met deze ploeg.”

Hoge nood

Even later richt Fraser zijn vizier op NEC, waarbij hij de wedstrijd in Nijmegen zelfs al bestempeld als ”een wedstrijd waar de noodzaak hoog is.” En dat voor een wedstrijd waarbij de historie uitwijst dat het boeken van een resultaat geen gemakkelijk opgave wordt voor de Waalwijkers. Kijkend naar zowel de vriendschappelijk ontmoeting tijdens de voorbereiding op dit seizoen (0-1 NEC, door een vroeg doelpunt van Bram Nuytinck) als naar de onderlinge historie blijkt namelijk dat RKC vaker zonder dan met punten uit Nijmegen vertrekt. De laatste driepunter van de Waalwijkers in Nijmegen dateert dan ook van 12 mei 2013. Het werd die dag 1-2 door doelpunten van Kenny Anderson, Florian Jozefzoon (beide RKC) en Kevin Conboy (NEC). Vorig seizoen wonnen de Nijmegenaren met 6-1 van de Brabanders.

Champagne

In de jacht op de eerste Waalwijkse overwinning op Nijmeegse bodem sinds tien jaar kan RKC in ieder geval een beroep doen op aanvaller en aanvoerder Michiel Kramer. De flamboyante Rotterdammer was afgelopen week veelvuldig in het nieuws door het ogenschijnlijke obscene gebaar waarmee hij zijn doelpunt tegen AZ vierde. Naar eigen zeggen ontkurkte de aanvaller echter een champagnefles. Ondanks dat de aanklager het incident omschreef als ”ongeloofwaardig in het licht van de televisiebeelden” bleef het echter bij een berisping vanuit de KNVB. Hierdoor kan RKC dus toch op zijn aanvoerder rekenen voor de clash in Nijmegen.

Verder heeft trainer Fraser de beschikking over een volledig fitte selectie, waaronder nieuwkomers Jeffrey Bruma, Reuven Niemeijer en Denilho Cleonise. Daarnaast zal smaakmaker en voormalig toptalent Zakaria Bakkali extra alertheid van de Nijmeegse defensie vragen. De 26-jarige Marokkaanse Belg scoorde op 10 augustus 2013 tijdens zijn debuut in het betaalde voetbal namens PSV namelijk een hattrick tegen NEC (5-0).

Vermoedelijke opstelling RKC: Vaessen; Lelieveld, Gaari, Van den Buijs, Lutonda; Bakkali, Felida, Oukili, Cleonise; Min, Kramer

Foto: Orange Pictures