Marcel Ritzmaier speelde met NEC gelijk tegen FC Groningen en zag twee totaal verschillende gezichten van NEC voor en na rust. De Oostenrijker, die gehuurd is van PSV, weet niet hoe die omslag heeft plaatsgevonden.

"Het verschil tussen de eerste en de tweede helft was een verschil tussen dag en nacht", zag ook Ritzmaier, die zag dat NEC zwak startte. "We begonnen niet scherp en konden FC Groningen niet onder druk krijgen. Dan krijgen ze meer ruimtes tussen de linies en vliegt er een schot uit de tweede lijn met geluk in. Dan moet je zorgen dat het tot de rust bij één tegentreffer blijft en dan kun je het in de tweede helft goed maken en snel gelijk maken."

Ernest Faber leek in de rust een donderpreek te hebben gehouden, gezien de vliegende start na rust, maar dat viel volgens Ritzmaier wel mee. "Hij hoeft niet zo veel te zeggen, de spelers weten ook dat het slecht was. Maar hij zet de spelers wel weer op scherp. En dat doet hij aardig." 

FC Groningen is een directe kandidaat voor plek zeven en een nederlaag zou betekenen dat de Groningers NEC had ingehaald op de ranglijst. Derhalve kan Ritzmaier wel tevreden zijn met een remise. "Een punt is een punt en het is beter dan niks. Maar gezien de tweede helft is het wel jammer dat we niet twee extra punten hebben gepakt."

Waar Faber zijn wissels op zak wilde houden, werd de aanvallende middenvelder er net voor het einde van de reguliere speeltijd afgehaald. "Natuurlijk wil je altijd de wedstrijd uitspelen, maar ik was kapot en had een beetje last van mijn teen. Maar het is zeker niks ernstigs", aldus Ritzmaier, die verzekert er donderdag tegen Sparta Rotterdam weer bij te zijn. Zijn boodschap voor dat bekerduel is duidelijk. "Dat is weer een heel andere wedstrijd. We moeten daar ook weer op honderd procent spelen en de volgende ronde bereiken."

Foto: Rob Koppers