De ernstige supportersrellen voor de oefenwedstrijd NEC-Germinal Beerschot op 18 juli in Groesbeek heeft de autoriteiten totaal verrast. Dat erkent burgemeester Gerd Prick van Groesbeek.
Kort voor aanvang van de wedstrijd raakten tientallen aanhangers van Beerschot op Sportpark-Zuid in Groesbeek slaags met elkaar. Vervolgens richtte de agressie zich tegen andere toeschouwers. Vier slachtoffers moesten naar het ziekenhuis. Er werden geen arrestaties verricht. De amokmakers konden vertrekken zonder dat hen een strobreed in de weg werd gelegd.
Prick, die zelf de wedstrijd bijwoonde, vindt achteraf bezien dat er een verkeerde inschatting is gemaakt van het risico dat er geweld zou kunnen uitbreken. „Wij hebben vóór aanvang van de wedstrijd geconstateerd dat de harde kern van NEC-supporters niet op het Treffersveld aanwezig was, en dat er geen vrees hoefde te bestaan voor geweld tussen rivaliserende supportersgroepen. Dat het toch stevig uit de hand is gelopen heeft iedereen totaal verrast. De weging van de informatie die we over de wedstrijd gemaakt hebben is niet goed geweest.”
De oefenwedstrijd voldeed volgens een eerste analyse van de politie aan het criterium dat er geen extra politie-inzet noodzakelijk was. Toch heeft de Nijmeegse politie ruim een week vóór de wedstrijd van Antwerpse collega’s te horen gekregen dat in die stad het gerucht ging dat de harde kern van Beerschot uit zou zijn op een confrontatie met NEC-supporters.
Omdat zich vóór aanvang van de oefenwedstrijd geen noemenswaardige incidenten hadden voorgedaan, besloot de politie om slechts twee politiemensen in burger naar de wedstrijd te sturen.In eerste aanleg waren er twee agenten aanwezig. Toen versterkingen op sportpark-Zuid arriveerden, werd er inmiddels niet meer gevochten. De eerste verdachten van de rellen zijn geïdentificeerd.