Rijk Janse is ‘the new kid in town’ in Mijas. De 20-jarige doelman van de O21 heeft door de blessure van Robin Roefs een plekje in de eerste selectie bemachtigd. Vorig seizoen was hij al dichtbij zijn debuut in de Eredivisie en dus begint het nu weer te kriebelen. Zeker nu hij met twee keepers van formaat op het veld staat.

Op de vraag of we hem mogen feliciteren met de ‘tijdelijke promotie’ naar derde keeper, antwoordt hij vastberaden. “Ik denk het wel. Het is echt mooi om hier te zijn. Dat klinkt misschien wel heel cliché, maar het is prachtig om op zo’n locatie met de eerste selectie te trainen.”

Toepen

In het La Cala Golf Resort in Mijas is Janse niet de enige O21-speler. Hij deelt zijn hotelkamer met Nils Rossen en met Ibrahim Cissoko, Guus Gertsen en Kas de Wit wordt er volop getoept. Het kaartspel waarbij het ook om een stukje bluffen gaat ligt hem wel. Hoewel het spel pas op het vliegveld dinsdag aan hem werd uitgelegd, was de eerste zege al snel binnen. “Je moet een beetje door de jongens heen prikken. Dat lukt mij wel.”

Zijn medespelers – of tegenstanders, net hoe je het wil zien – hebben meer moeite. Janse, geboren in Breda en opgegroeid in het Zeeuwse Goes, is vrij nuchter. Net zo nuchter als Andries Noppert bijvoorbeeld. Tijdens het WK keek hij vol bewondering naar de Friese doelman. “Je ziet elk WK weer keepers opduiken waar je daarvoor nog nooit van gehoord had, maar vanaf dat moment een mooie carrière hebben. Ochoa is ook zo’n voorbeeld. Elk WK staat hij er weer, maar de tussenliggende vier jaar hoor je niks meer van hem.”

“Ik was meteen gecharmeerd van zijn training.”

Rijk Janse

Nieuwe handschoenen

Noppert was daar dus ook een mooi voorbeeld van. Maar het is ook de keeper die een sta-in-de-weg vormde voor de WK-droom van Jasper Cillessen. Cillessen is samen met Mattijs Branderhorst een groot voorbeeld voor Janse. Hij staat nu zo’n twee weken samen met hen op het trainingsveld en leert elke dag van het tweetal. “Zij helpen mij om rustig te blijven aan de bal. Onder druk nog steeds de juiste keuze te maken. Dat gaat de afgelopen weken steeds beter. Maar ze helpen me echt met veel meer.”

Rijk Janse op de training met Jasper Cillessen (rechts) en Mattijs Branderhorst (links)

Een voorbeeld daarvan is het materieel. Nieuwe keepersschoenen werden vorige week al besteld. “Ze raadden mij aan om een dikkere keepershandschoen te gebruiken. Meteen maar gedaan”, lacht Rijk. “Nu heb ik meer oppervlak om ballen te vangen. Dat is al een voorwaarde om nieuwe technieken aan te leren.” Een voorbeeld speelt zich tijdens het interview af. Janse kijkt uit op het veld en ziet Branderhorst even een vrije trap van Magnus Mattsson uit de kruising tikken. “Zo, dat bedoel ik dus.”

Wilfried Brookhuis

Dat NEC twee van zulke keepers in de selectie heeft, was geen specifieke reden voor Janse om voor NEC te kiezen. Vorig seizoen was Janse al even tweede keeper bij Sparta. Maduka Okoye was actief op de Afrika Cup, Benjamin van Leer raakte geblesseerd. Hij was dichtbij een debuut in de Eredivisie, maar kreeg daarna te horen dat Sparta niet met hem verder wilde. “Ik heb er een mooie periode gehad. Met Jong Sparta in de tweede divisie gespeeld. Katwijk uit voor 4.000 supporters, dat pakt niemand me meer af.”

Na zes jaar in de opleiding van de Rotterdammers mocht hij op zoek naar een andere club. Het bracht hem bij NEC. Op De Eendracht werkte hij een training af onder Wilfried Brookhuis. “Ik was meteen gecharmeerd van zijn training. Toen ik de dag erop een oefenwedstrijd speelde met de O21 was de keuze snel gemaakt. De manier van opleiden spreekt me erg aan.”

In de O21 wisselt Janse nu wedstrijden af met Robin Roefs, afhankelijk van het programma van 1. Dat is ook de planning voor de tweede seizoenshelft, maar in de zomer wil Janse graag een stap maken. Zoals elke speler heeft Janse ook doelen en ambities. Het – al dan niet tijdelijk – aansluiten bij de eerste selectie is een mooie eerste stap. “Maar uiteindelijk wil ik vast onderdeel uitmaken van deze groep. Dat is een mooie doelstelling voor komende zomer”, besluit Janse, die zich gaat voorbereiden op een avondje kaarten. Toepen? “Of hartenjagen. Ook leuk!”

Foto’s: ForzaNEC.nl