Je brood verdienen als profvoetballer. Dat is een droom van veel jonge voetballers. Voor Rick ten Voorde is een lang gekoesterde wens uitgekomen. De inwoner van Emmen draagt sinds juni het shirt van NEC uit Nijmegen. Tijd voor een terugblik met de oud-speler van amateurclub DZOH.
 
Het gaat goed met Rick. ”Ik heb het prima naar mijn zin”, benadrukt de voormalige spits van FC Emmen die een contract voor drie jaar heeft getekend bij de eredivisionist uit de Keizer Karel stad.
Het talent dat het Univé Stadion aan de Meerdijk transfervrij heeft verruild voor De Goffert stond in de belangstelling van meerdere clubs. Zo toonden ook Vitesse en SC Heerenveen interesse. Zelfs het roemruchte Anderlecht uit België hengelde naar zijn diensten. De Emmenaar heeft uiteindelijk gekozen voor NEC en heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. ”Ik ben in een warm nest terechtgekomen en bovendien is Nijmegen een hele gezellige stad.”
Op woensdag 10 juni speelde Rick met het Nederlands team onder negentien jaar op een kwalificatietoernooi een duel tegen Slovenië en daarna ging hij tien dagen op vakantie om tot rust te komen na een hectisch seizoen. Als A-junior maakte hij tussentijds de overstap naar de hoofdmacht van FC Emmen en scoorde negen doelpunten in achttien wedstrijden. Op 20 juni vierde hij zijn achttiende verjaardag, een dag later moest hij zich in Nijmegen melden voor de eerste training. ”De voorbereiding op de competitie was behoorlijk pittig”, vertelt Rick die met de eerste selectie traint, maar voorlopig in het team van Jong NEC voetbalt. Wel kwam hij op 4 juli in actie in de oefenwedstrijd tegen zondag eerste klasser SVBO, bijna in de achtertuin van zijn ouderlijke woning. In Barger-Oosterveld scoorde hij de enige treffer tot dusverre in het eerste team van NEC. ”Ik ben in de eerste twee maanden fysiek een stuk sterker geworden en ik heb veel geleerd van mijn teamgenoten. Veel spelers voetballen al jarenlang op het hoogste niveau in Nederland en dat is goed te merken.”
Rick – hij heeft tijdelijk onderdak gevonden bij een medewerker van NEC – is full prof. Daarnaast gaat hij nog enkele uren per week naar school. ”Ik moet nog voor een aantal vakken het HAVO examen afleggen,” legt hij uit. Eén keer in de week – op zijn vrije dag – stapt Rick op de trein naar Emmen om zijn familie en vrienden te bezoeken. Ook zijn vriendin woont in de Vlinderstad. Natuurlijk hoopt hij zo snel mogelijk in actie te komen in de eredivisie. ”Mijn tijd komt nog wel”, klinkt het vastberaden. ”Je moet niet vergeten dat ik nog maar net achttien jaar ben geworden.”
Vooralsnog heeft de overgang van FC Emmen naar NEC hem geen windeieren gelegd. De boomlange, behendige spits is opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje dat op dinsdag 11 augustus in de Euroborg in Groningen een oefenwedstrijd speelt tegen de leeftijdgenoten van Engeland. Bondscoach Cor Pot heeft dertig spelers op de lijst staan zoals onder meer Diego Bisewar van Feyenoord, Daley Blind en Siem de Jong van Ajax, Erik Pieters van PSV, Ricky van Wolfswinkel van FC Utrecht, Kevin Strootman van Sparta en Daryl Janmaat van SC Heerenveen.
Smaakmaker
Voormalig sportverslaggever (en FC Emmen watcher) Dirk van der Kaap vindt het jammer dat Rick ten Voorde is vertrokken. ”Vooropgesteld: iedereen gunt Rick een mooie carrière bij NEC, maar hij was één van de smaakmakers van FC Emmen. Samen met Roy Stroeve was hij wekelijks de uitblinker, een speler die de ploeg op sleeptouw kon nemen. Hij heeft de kwaliteiten om het eerste team van NEC te halen. Fysiek sterk, lengte, snelheid en techniek. Dit jaar moet je zien als een leerjaar met veel wedstrijden in Jong NEC. De stap naar het eerste elftal gaat hij zeker maken. Geen twijfel over mogelijk. Alles wat hij dit seizoen als bankzitter of invaller kan meemaken is mooi meegnomen.”

Door: Paul Abrahams, weekblad ZuidOosthoeker, Emmen.