Mocht je nog een gokje willen inzetten op de eindklassering van NEC dit seizoen, dan is elfde of twaalfde de meest veilige optie. Althans, als we Opta moeten geloven. Het databedrijf heeft de rest van de competitie 10.000 keer gesimuleerd en het vaakste eindigde de ploeg van Rogier Meijer bovenaan het rechterrijtje.

Toch is het ook niet ondenkbaar dat NEC dit jaar degradeert. In tien procent van de gevallen eindigt NEC bij de onderste twee plekken en bij bijna 7,5 procent werd het veroordeeld tot het spelen van de play-offs om degradatie. Maar we kunnen ook omhoog kijken. In een enkel geval werden de Nijmegenaren zesde en er is ook een reële kans dat ze achtste, negende of tiende worden.

De topzes zou volgens Opta relatief vast liggen. PSV wordt in tweederde van de gevallen kampioen, Feyenoord heeft 50 procent kans om tweede te worden en AZ en FC Twente lijken derde en vierde te worden. Hoewel Ajax zestiende staat, wordt het in zes van de tien gevallen ‘gewoon’ vijfde. Sparta Rotterdam wordt waarschijnlijk zesde en FC Volendam lijkt de gedoodverfde degradant, maar tussen plek zeven en zeventien is nog de meeste ruis.

Foto: Orange Pictures