Tevreden in de auto, onderweg naar het midden van Nederland, nagenietend van een mooi en een weergaloos doelpunt van Melvin Platje (de 2-0), had ik mijn radio afgestemd op Radio 1. De sport van de avond kwam langs en uitgebreid werd stilgestaan bij het door de media tot fenomeen gebombardeerde oud-spits van Volendam. Glimlachend over zoveel nuchterheid na zulke treffers (“volgende week AZ uit moet je er weer staan”) hoopte ik dat ook Nederland goed gekeken had naar het zeer betrouwbare supertalent Jasper Cillessen. Aangezien hij nu in het middelpunt staat van de onverkwikkelijke onderhandelingstactiek van Ajax was ik benieuwd naar de stand van zaken. Natuurlijk had ik genoten van de zeer sterk debuterende Foor (!), de gedurfd en tijdig wisselende Pastoor, de solide Bram, de opvallend frivole en veelbelovende Van der Velden, de onverstoorbare Platje, de vaardige Nijland en de helaas snel geblesseerde Goossens (tja Vloet, John moet je altijd opstellen!). Daarnaast was ik benieuwd naar Ibrahim, zag ik een getergde ongelukkig spelende George, die concurrentie voelt van de aanstormende jeugd, en ondanks de aardig wat gemiste kansen, voelde het prima. Eigenlijk lekker om voor naar het stadion te komen wat voor mij in totaal in ieder geval 2,5 uur reistijd betekent. Maar hoe zat het met de zeer geconcentreerde en solide keeper uit Groesbeek die ons overigens geweldig in de wedstrijd hield??
Na het gesprek met Pastoor, die vond dat de wedstrijd na de start van de 2e helft volledig terecht verfrissing nodig had, zou er vast wat gemeld gaan worden over de onderhandelingen met 020. Pastoor gaf aan dat er talent op de bank zit en deed er ook echt wat mee!!! Niet 10 minuten invallen in een moegestreden elftal (zoals bij Wiljan), maar gewoon een half uur invallen en ook nog bij een risicovolle stand. En dan eindelijk draaide Langs de Lijn naar het thema van de afgelopen dagen. Er volgde een interview met Jasper waar de interviewer liefst de woorden uit Jaspers mond wilde trekken over een vermeend akkoord en zijn bereidheid om desnoods vechtend Nijmegen te verlaten. Dat een speler van deze leeftijd zo netjes, duidelijk en met respect voor NEC antwoord gaf aangaande de onderhandelingsstatus met Ajax, staat voor mij gelijk aan de klasse van de jongen nu, en de grootheid die het zeker zal worden!! Hulde!! De strekking: “natuurlijk is Ajax een stap vooruit, maar als de clubs er niet uitkomen dan speel ik net zo lief in de Goffert”. HOERA, het bestaat nog, respect voor een club, het realistisch plannen van een carrière, respect voor NEC, een vorm van clubliefde en je niet gek laten maken door naam of euro’s. Ok, hij is er persoonlijk wel uit met Ajax, maar hoe graag Langs de Lijn ook had willen horen dat hij weg wilde en anders arbitrage bij de KNVB de oplossing moest zijn…… Niets van dit alles. Respect voor Jasper! Dit alles terwijl je weet dat Bert je sneller ziet staan als je in Amsterdam keept dan in Nijmegen. Krul passeren en mee naar Polen! Dat feit alleen al, maakt je uitverkiezing voor de laatste Oranje trip zo speciaal en terecht.
Hoe vaak we ook op dit forum hebben gepraat over clubliefde (is er bijna niet), geld, mentaliteit, graaiende zaakwaarnemers en een immer negatieve mening over Aalbers. Laat ik dan nu bij dezen aangeven dat ik (zeker nu de fooi die ajax wil geven in de 2e poging bekend is geworden; 2,1 mio) zeer veel respect heb voor wat Aalbers heeft neergezet met deze selectie. Dit allemaal met in het achterhoofd: categorie 1, een KNVB die over je schouder financieel meekijkt, een slechte economie en een moeizaam commercieel beleid. Het staat allemaal in schril contrast met de arrogante wijze waarop Ajax denkt de “lokale” jongen uit de provincie wel even naar de hoofdstad te trekken. Zaken doen kent als basis ook wederzijds respect tonen. De biedingen, die niet eens Swansea’s bod overschrijden, zie ik als nodeloos arrogant, misplaatst, dom, misleidend en vooral beledigend. Frank de Boer is een uitstekende trainer en die wil Jasper halen. Blind hanteert de volledig verkeerde tactiek. Schijnbewegingen met Gentenaar, lekken naar De Telegraaf met woorden als “absurd hoog”, bedragen lekken in de media, onrust zaaien etc etc. Toch blijft Carlos duidelijk en constructief, maar gevoelsmatig denk ik dat hij graag een boekje open zou willen doen over dit verhaal. Respect voor Carlos, dat hij voet bij stuk houdt. Hou vol! Ongeacht of Jasper in de Goffert blijft of naar de Arena verhuist, het beeld wat ik bij deze soap heb, betekent dat we ook eens een pluim mogen geven aan Carlos en Jasper. Een keeper die in mijn ogen de potentie heeft om het niveau Van der Sar te halen, verdiend een veel hoger bod dan de huidige kampioenonwaardige fooi. Jasper’s reactie op Radio 1 bevestigde mijn mening over nu en zijn toekomst. Al dromend over de door Jasper gestopte beslissende Duitse penalty in de finale van het EK 2012, parkeer ik mijn auto….
Pingel