Trainer Rogier Meijer en Norbert Alblas waren tevreden met de 2-1 zege van NEC op Jong Ajax en vonden beide dat de strijdlust de doorslag gaf tot de overwinning. Doelpuntenmakers aan Nijmeegse zijde waren aanvoerder Rens van Eijden en Jordy Bruijn via een penalty.

In tegenstelling tot de uitwedstrijd tegen SC Cambuur, begon Dirk Proper op de bank die werd vervangen door Elayis Tavsan. De van Sparta overgekomen buitenspeler begon op de rechterflank, Ayman Sellouf bestreek de linkerflank. Een bewuste keus, volgens trainer Meijer. “We speelden ditmaal in een 4-4-2-formatie, waar we een snelle omschakeling nodig hadden. Jong Ajax is graag aan de bal en dat was vanavond niet anders. Met het loopvermogen van Tavsan en Sellouf, die op de zijkanten stonden, konden we sneller omschakelen. Ik denk dat dat goed gelukt is, want beide hebben erg goed gespeeld."

De voorbereiding tegen een beloftenteam is volgens de trainer niet veel anders dan tegen SC Cambuur of FC Volendam. “Natuurlijk kijk je wel op internet naar wat Ajax 1 doet. Wie daar meetraint, of er blessures zijn, noem het maar. Maar de wedstrijdvoorbereiding is niet veel anders dan in een andere wedstrijd."

Bart van Rooij en Souffian El Karouani kregen van Meijer de opdracht veel mee op te komen. “Dat brengt een zeker risico mee achterin, maar daar zijn duidelijke afspraken over. Gaat Bart mee naar voren, blijft Souffian achterin en vice versa. En ook dat is erg goed uitgevallen; beide jongens kwamen veel op en brachten ook veel gevaar met zich mee, zoals Souffian die een uitstekend opgezette aanval helaas dan niet tot een doelpunt maakt. Maar ik ben erg tevreden over hun optredens.”

Voor keeper Norbert Alblas was het zijn eerste thuiswedstrijd in bijna twee jaar. Op 28 september 2018 viel de doelman in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles uit om vervolgens ruim anderhalf seizoen te herstellen van zijn blessures.  “Ja, dit geeft me wel kippenvel. Als je het veld op komt, en je ziet dat het ‘uitverkocht’ is in deze rare periode, daar kun je alleen maar van genieten. Tegen SC Cambuur was ook speciaal natuurlijk, maar in een thuiswedstrijd brengt het wat extra’s mee.”

Net zoals zijn trainer vond Alblas dat vergeleken met de wedstrijd tegen SC Cambuur, er veel meer strijd werd geleverd. “Ik denk dat we met z’n allen keihard hebben geknokt en voor elke meter hebben gestreden. Er werd wat meer vanuit de tweede bal gespeeld waardoor omschakelen sneller en makkelijker ging.”

De in Amstelveen geboren Alblas is tevreden over zijn eigen optreden. “Ik denk dat vooral de redding in de eerste helft erg belangrijk was. Ik zag de bal ineens achter twee ruggen vandaan komen en kon de bal gelukkig nog net naast het goal tikken.” Toch moest Alblas ondanks zijn sterke optreden éénmaal vissen. Zelf zit hij daar niet zo mee. “De ‘0’ houden was leuk geweest, maar de punten zijn belangrijker.”

Aanstaande dinsdag staat voor NEC al weer de volgende wedstrijd op het programma, wanneer de Nijmegenaren naar Volendam reizen waar FC Volendam gastheer is. “FC Volendam is nog zoekende, daar liggen kansen. Ze hebben vanavond verloren van Jong FC Utrecht dus daar zal het nog niet soepel lopen. Met onze eigen winst vanavond hebben we vertrouwen getankt voor aanstaande dinsdag,” sloot een tevreden Meijer af.

Foto: Rob Koppers