Afgelopen week kwam het nieuws dat Ramon Zomer noodgedwongen zijn profcarrière heeft moeten  beëindigen. Volgens de 33-jarige centrale verdediger ging het niet langer met zijn knie. "Hij is helemaal slecht, ik kan zo niet langer doorgaan", aldus de verklaring van de verdediger op de site van Heracles Almelo. De doctoren gaven ook aan dat het serieuze gevolgen kon hebben voor zijn fysieke gesteldheid na zijn profloopbaan als hij wel zou doorgaan. Dat risico wilde Zomer heel begrijpelijk niet nemen. Zo komt er op 33-jarige leeftijd een einde aan zijn profbestaan als voetballer. Een mooi moment om eens terug te blikken op de NEC-tijd van de verdediger.

 

In het seizoen 2008-2009 komt Zomer op huurbasis over van FC Twente, om daarna definitief ingelijfd te worden tot medio 2012. Hij speelt in totaal 94 wedstrijden voor NEC, waarin hij negen keer trefzeker is. In zijn eerste jaar bij de Nijmeegse club maakt de linker centrale verdediger meteen indruk. Samen met Peter Wisgerhof is er een ijzersterk blok in het hart van de defensie. Ramon Zomer valt op door zijn goede inspeelpass met zijn linkerbeen en de rust die hij uitstraalt. Daarnaast schuwt hij de duels niet met de spitsen van de tegenstanders. In het eerste seizoen mag hij ook meteen spelen in Europees verband voor NEC. Het seizoen 2008-2009 gaat bij veel supporters en ook de spelers van toen de boeken in als een prachtig avontuur in Europa. Zomer vecht verbeten duels uit met onder anderen Mario Mandzukic (inmiddels speler van Juventus), Darren Bent en Ivica Olic.

 

In de jaren die daarop volgen haalt de verdediger altijd een dikke voldoende. Niet altijd voor zijn spel, maar wel voor zijn inzet en keiharde werklust. Eén van de mooiste momenten in zijn carrière kan haast niet vergeten zijn. In zijn tweede seizoen, op 29 augustus 2009 maakt de verdediger na een afgeslagen corner een wel erg opmerkelijke beweging tegen VVV Venlo. Hij bevindt zich op de rand van de zestienmeter en raakt de bal perfect met een acrobatische omhaal. De bal vliegt prachtig tegen het net. Het doelpunt wordt vervolgens gekozen tot goal van de week, een mooi moment voor de verdediger.

 

Een paar weken later, in het seizoen 2009-2010, kopt Ramon Zomer vlak voor tijd raak in de derby bij Vitesse op aangeven van Björn Vleminckx met een verre inworp, en zorgt voor de 2-1. Een paar minuten later wordt het zelfs nog 2-2, waardoor mede door de verdediger een punt meegaat naar Nijmegen. In datzelfde seizoen in de thuiswedstrijd tegen Vitesse, scoort hij wederom met het hoofd en tekent voor de winnende treffer (2-1). Het jaar daarop speelt hij alle eredivisiewedstrijden en scoort daarin driemaal. De centrale verdediger speelt een ijzersterk seizoen, en wordt terecht verkozen tot speler van het jaar. Vervolgens speelt hij nog twee wedstrijden in het seizoen 2011-2012, om daarna te verkassen naar SC Heerenveen. Zomer komt daarna ook nog uit voor Heracles Almelo, wat nu zijn laatste club is gebleken. Wie weet wat de verdediger nu gaat doen in zijn verdere carrière. Bij NEC hebben ze in ieder geval goede herinneringen aan Ramon Zomer. 

Foto: Rob Koppers