Het gedenkwaardige 2021 zit er bijna op. Hoe goed heb jij dit jaar opgelet tijdens en rondom de wedstrijden van NEC? Test je kennis hieronder!

NEC begon het glansjaar rampzalig bij Telstar en verloor met 5-2. Wie scoorde het eerste doelpunt van het jaar voor de Nijmegenaren?

Orange Pictures
Correct! Wrong!

Terell Ondaan maakte kort na rust de eerste Nijmeegse goal en deed dat bijzonder fraai. Later zou Tavsan dat kunstje, misschien nog wel mooier, herhalen.

Norbert Alblas kende ook geen beste start van het jaar. Na welke wedstrijd had Rogier Meijer genoeg gezien en gaf hij Mattijs Branderhorst de voorkeur?

Rob Koppers
Correct! Wrong!

Norbert Alblas blunderde geregeld, maar na de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (1-2) was de maat vol. Branderhorst kreeg vanaf het uitduel bij Roda JC (1-3), waarin Meijer voor het eerst experimenteerde met de succesvolle 5-3-2 formatie, de voorkeur.

Je bent het misschien bijna vergeten, maar vorig seizoen was het niet eens normaal dat je ieder NEC-duel integraal kon volgen. Uiteindelijk hoefden NEC-supporters door inspanningen van de club en achterban slechts één wedstrijd te missen. Welke was dat?

Orange Pictures
Correct! Wrong!

Achteraf geluk bij een ongeluk, want NEC gaf in Oss tegen tien man een 0-1 voorsprong uit handen en verloor met 2-1...

Over tien man gesproken: NEC speelde dit jaar acht keer met een mannetje extra. Hoeveel rode kaarten pakte de ploeg zelf dit jaar?

Rob Koppers
Correct! Wrong!

NEC pakte slechts twee rode kaarten in 2021 en dat was ook nog eens in één week. Thuis tegen Jong FC Utrecht sloeg Rens van Eijden een tegenstander, terwijl een week later Dirk Proper op het kunstgras bij MVV wel heel lomp in kwam. Bijzonder: voor de meest recente rode kaart dáárna, moeten we terug naar het tijdperk Jack de Gier. Toen kreeg Joey van den Berg rood tegen Jong Ajax.

Je ziet de foto die je misschien wel elke dag ziet. Boven je bureau, boven je bed of aan de keukentafel. Maar hoe laat werd dit magistrale kliekje eigenlijk geschoten op die bewuste 23 mei?

Orange Pictures
Correct! Wrong!

Okita maakte de weergaloze treffer in de 89e minuut, maar door extra tijd in de eerste helft was dat niet precies om 19:44. Kijk maar na op je hartslagmeter. 😉

Er is maar één speler die dit kalenderjaar geen competitiewedstrijd heeft gemist. Wie is dat?

Rob Koppers
Correct! Wrong!

Bart van Rooij speelde tot dusver in het huidige seizoen alles en maakte zijn strippenkaart vorig seizoen ook al vol. El Karouani deed dat ook, maar moest afgelopen woensdag tegen Willem II geblesseerd toekijken. Cas Odenthal bleef in de openingswedstrijd tegen Telstar 90 minuten op de bank en was in het laatste competitieduel in de KKD tegen FC Dordrecht geschorst.

Al met al bracht 2021 niet geheel wat men ervan had gehoopt op supportersgebied, maar op het moment dat het mocht liet de Nijmeegse achterban zich ook echt van haar beste kant zien. Hoe goed waren de uitvakken gemiddeld bezet als NEC op bezoek kwam?

Orange Pictures
Correct! Wrong!

Volgens supportersmedium awaydaysnl waren de uitvakken, volgens de toegestane capaciteit wegens de corona-maatregelen, dit seizoen gemiddeld voor 79% gevuld. Hoogtepunt waren de 720 supporters die De Kuip overheersten tijdens Feyenoord-NEC.

In de wedstrijd tegen Cambuur werd de 1-1 gemaakt door Edgar Barreto op aangeven van Lasse Schöne. Samen waren zij de oudste doelpuntencombinatie in de Eredivisie deze eeuw. Hoeveel officiële wedstrijden speelde het duo opgeteld al voor NEC?

Barreto neccam Rob Rob Koppers
Correct! Wrong!

Lasse Schöne speelde 143 duels, terwijl Barreto er 142 speelde. Samen komt dat op 285 uit. Dat zijn er slechts vier meer dan Rens van Eijden, die van de huidige selectie verreweg het vaakst het NEC-tricot aantrok.

De laatste maanden van het jaar verspeelde NEC wel héél vaak een voorsprong. Hoeveel punten heeft de club in het huidige seizoen al weggegeven na een voorsprong?

Orange Pictures
Correct! Wrong!

Tegen Sparta (1-1), Feyenoord (5-3), SC Heerenveen (1-1), AZ (1-1), SC Cambuur (2-3), RKC Waalwijk (2-1) en PSV (1-2) gaf NEC bij elkaar opgeteld al achttien punten uit handen nadat de ploeg op voorsprong wist te komen. Het hoogste aantal in de Eredivisie.

NEC heeft in de eerste seizoenshelft al 25 punten verzameld. In het vorige promotieseizoen (2015-2016) presteerde NEC ook uitstekend. Hoeveel punten had het toen na achttien speelronden?

Rob Koppers
Correct! Wrong!

Onder Ernest Faber deed NEC het nog beter. De ploeg had na achttien duels al 30 punten bij elkaar gespeeld. Uiteindelijk eindigden de Nijmegenaren in mei op de tiende plaats met 46 punten.

ForzaNEC jaarquiz 2021
Oef...

Maar we hebben ook een tip: kijk wat vaker op www.forzanec.nl, dan slaag je volgend jaar vast en zeker!
Netjes!

Lekker man, jij volgt NEC op de voet en weet behoorlijk wat!
Koning!

Netjes hoor, (bijna) alles goed! Een echte kenner.