NEC heeft haar huid zondagmiddag duur verkocht tegen Ajax, maar hield daar door een kinderlijke fout van Bart van Rooij kort na rust niets aan over. De Amsterdammers kregen in de openingsfase de grootste kansen, terwijl NEC daarna bijzonder weinig weggaf tegen de nummer 2 van de Eredivisie. Zelf deed het te weinig terug om echt aanspraak te maken op een doelpunt.

NEC toonde in de openingsfase van de wedstrijd nog weinig bravoure, maar toen het na 15 minuten spelen de schroom van zich af gooide deed het prima mee met Ajax. Dat de thuisploeg in dat eerste kwartier niet op voorsprong kwam, was te danken aan een stukje scherpte dat ontbrak in de afronding. Zo slaagde Edson Alvarez erin een enorme mogelijkheid vanaf een meter of vijf naast de goal te krijgen, stuitte Steven Bergwijn op Jasper Cillessen en raakte Steven Berghuis de lat. Verder verdedigde NEC onder aanvoering van Philippe Sandler zeer geconcentreerd.

Onzorgvuldig

NEC deelde zelf wat speldenprikjes uit en kreeg de grootste mogelijkheid via Nany Dimata. De spits maakte een ongelukkige indruk in de Johan Cruijff Arena. Dat kwam in die kans goed naar voren, want Dimata treuzelde te lang. Zijn voeten werkten bovendien niet mee waardoor de Belg de vrijstaande Magnus Mattsson niet wist te bereiken. De frustratie was duidelijk zichtbaar bij trainer Rogier Meijer, die zou hebben gebaald van de onzorgvuldigheid van zijn aanvallers.

Pupillenfout

Nog harder baalde Meijer van zijn rechtsback Bart van Rooij. De back liet zich kort na rust kinderlijk aftroeven aan de zijlijn, waarna een snelle voortzetting van Dusan Tadic en Mohamed Kudus de defensie van NEC te machtig was: 1-0. Doodzonde, omdat NEC verder eigenlijk niets weggaf tegen de nummer 2 van de Eredivisie. Met Pedro Marques als rechtsbuiten ging NEC op jacht naar de gelijkmaker. Met het inbrengen van Ibrahim Cissoko en Anthony Musaba probeerde NEC nog een slotoffensief op te brengen, maar dat leverde vrijwel niets op. Magnus Mattsson kreeg de grootste kans, maar verprutste die al met een verkeerde aanname.

NEC hield zo niets over aan het treffen met Ajax. De Nijmegenaren zien concurrenten FC Utrecht en RKC Waalwijk door nederlagen niet verder uitlopen en treft die twee clubs in de komende twee weken. Dat zijn de wedstrijden waarin NEC een grote stap kan zetten richting play-offs. Het is de vraag of Meijer dat met zijn aanvoerder kan doen: Lasse Schöne viel tegen Ajax geblesseerd uit.

In het kort

Scoreverloop:
52′ 1-0 Kudus

Geel: Kudus (Ajax), Van Rooij, Baldursson, Tannane (NEC)

Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Timber, Bassey, Wijndal; Álvarez, Klaassen (90′ Grillitsch), Berghuis (67′ Taylor); Kudus (90′ Conceicao), Tadic, Bergwijn (67′ Brobbey)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler (90′ Kramer), El Karouani (85′ Cissoko); Schöne (46′ Baldursson), Tannane, Proper; Tavsan (85′ Musaba), Dimata, Mattsson (75′ Marques)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Toeschouwers: 53.094 (uitvak 920)