Het beste spel dat NEC tegen NAC Breda was in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Hoewel het daarna op verschillende momenten behoorlijk fout gaat, is het volgens Dirk Proper juist in de goede fase dat NEC de wedstrijd laat liggen.

“Hoe ironisch het ook is, het gaat fout in de eerste tien minuten, waarin we gewoon goed spelen. Als we dan scoren, zou de wedstrijd heel anders lopen. Daarna hebben we het goede spel niet doorgezet”, vertelt Proper aan ForzaNEC. “Je geeft twee keer onnodig een goal weg en dan maak je het heel lastig voor jezelf. Want zo kan NAC heel makkelijk het spelletje spelen dat ze spelen: inzakken, moeilijk maken voor ons en dan via de counter eruit komen. Als je achterstaat, kunnen ze dat nog meer doen en speel je ze alleen maar in de kaart.”

Na twee tegengoals in korte tijd lijkt het verzet van NEC ineens heel snel verdwenen. “Ik weet niet of het vertrouwen is, maar we spelen gewoon ineens een stuk minder. Waar we ze in het begin nog redelijk veel op hun eigen zestien hielden, hadden we er daarna ineens veel meer moeite mee. Ik denk dat het probleem is dat ze heel dicht voor de eigen goal stonden. Je hebt dan tempoverschillen nodig om erlangs te komen en NAC pijn te doen.”

Met nog twee wedstrijden te gaan is het momenteel zo dat NEC in de eerste ronde van de play-offs opnieuw tegen NAC Breda zou moeten spelen. Belangrijk dus om lessen uit deze pot te trekken. “NAC gaat dit waarschijnlijk weer doen, mochten we ze nog een keer tegenkomen. Dan moeten we zorgen dat we op een hoger niveau spelen dan vandaag. De eerste tien minuten kun je meenemen, want het is echt wel een team dat je zou kunnen pakken, maar dan moet je dat langer volhouden. En simpel: we moeten doelpunten maken. We weten nu hoe NAC speelt en dat ze gevaarlijk zijn in de counter, maar we maken wel kans als we scherp zijn, hoog tempo houden en hun counters eruit halen.”