Doelpuntenmaker Dirk Proper was na het zwaarbevochten punt tegen Sparta trots op de prestatie van NEC. Met name in de eerste helft speelden de Nijmegenaren goed voetbal, in de tweede helft werd het door veel wisselingen overleven.

Proper is te spreken over het voetballende aspect van de eerste helft. “Het beste spel van het seizoen tot nu toe misschien wel. Alleen creëren we alsnog te weinig uitgespeelde kansen. Je ziet wel dat jongens als Magnus (Mattsson, red.) en Rober (Gonzalez, red.) gewoon van een meter of twintig gevaarlijk kunnen worden met schoten. Uiteindelijk scoren we dan in de tweede helft. Dan vallen een aantal jongens uit en wordt het gewoon een lastig verhaal.”

Doelpuntenmaker

Het goede spel leek ook te komen door een formatiewijziging van de ploeg van trainer Rogier Meijer. Proper fungeerde daardoor als nummer ‘zes’ met de punt naar achteren op het middenveld. “Het ging op zich wel goed. Je hebt het geluk dat Magnus veelzijdig is en ook als ‘acht’ uit de voeten kan. Hij is natuurlijk wel wat aanvallender ingesteld, maar ik heb geen moeite om als ‘zes’ te spelen. Het is wel anders, maar ik kan dit ook. Wel is het lekker dat je een extra afspeelmogelijkheid hebt voor je, in plaats van naast je. Misschien ligt het ook wel aan de tegenstander. Sparta volgt graag de tegenstander en we hadden nu een heel dynamisch middenveld, wat het lastig maakte voor hen. Zeker als we eenmaal op hun helft waren, ging dat in de eerste helft heel goed.”

Het goede spel op het middenveld bekroonde de spelmaker dan ook met een goal. ” De jongens in het team maken mij altijd een beetje belachelijk als het aankomt om mijn goals. Ik moet ze dit seizoen maar even de mond snoeren”, grapt Proper. “Ik ben er extra mee bezig met de assistent trainer om tweede ballen op te vangen en dan zelf de actie te maken en op goal te schieten. Daar was vandaag een mooi voorbeeld van.”

Debutanten

Na de goal van Proper moest NEC noodgedwongen een aantal wissels doorvoeren. Luc Netten en Nils Rossen maakten hun debuut voor de Nijmegenaren. “Ik moet zeggen dat ik echt trots ben op die jongens. Ik kan mij nog goed herinneren toen ik mijn debuut moest maken, dat was onder hele andere omstandigheden. Nu gaat het om de punten en komen ze er op een verschrikkelijk moment in. Mede dankzij hun inzet hebben we dat punt over de streep kunnen trekken. Ik vind dat die jongens ook daarvoor krediet mogen krijgen.”

Het was een samenloop van omstandigheden waardoor Netten en Rossen uiteindelijk hun debuut moesten maken, maar Proper had er alle vertrouwen in toen het gebeurde. “Ik had niet verwacht dat het vandaag zou gebeuren voor die jongens, want het was natuurlijk een beetje onverwacht door het uitvallen van Nuytinck en Pereira. Maar ze trainen al een hele periode met ons mee en ze laten wekelijks zien het niveau te kunnen aantikken. Dit is een mooie beloning voor hen.”

Foto: Orange Pictures