Dirk Proper is nu definitief lid van de A-selectie. Voorheen trainde het talent meermaals in de week mee met de groep, maar vanaf heden laat hij de JO19 achter zich en maakt hij deel uit van NEC 1. "Het is de bedoeling dat ik elke week deel uitmaak van de wedstrijdselectie, als ze me dan nodig hebben bij de O19 en ik heb niet gespeeld, kan ik daar altijd nog aansluiten."

Hij maakte op 13 december tegen Almere City zijn debuut, waarna hij een dag later met de O19 tegen de leeftijdsgenoten van datzelfde Almere City in de slotseconden de kampioenspoule misliep. "Het was een heel dubbel weekend. Het was prachtig om je debuut te maken, maar de dag erop zo’n zure afloop." In de Goffert liet hij zich gelden, toen hij meteen een gele kaart kreeg. "Ik kan er wel om lachen. Soms hoort dat er ook gewoon bij. Liever een doelpunt of assist natuurlijk, maar het was een goed debuut."

Het trainingskamp is met de laatste uitlooptraining ten einde. "Het was kort, maar echt heel leuk", trapt Proper het interview af. Eerst moest hij samen met Syb van Ottele nog even de reservebank van VVSB, die gisteren is blijven staan, opruimen. "Het hoort er wel een beetje bij, de jonge jongens mogen altijd opruimen." Proper houdt zich uitstekend staande en lijkt meer bezig om de andere jonge jongens op hun gemak te stellen, terwijl hij zelf ook pas 17 is.

"Ik zie mezelf wel als een leider, dat zit in me. Er zijn hier ook veel andere jongens die de kar kunnen trekken, maar ik ben niet bang om af en toe mijn mond open te trekken." Dat liet hij ook zien toen hij gisteren met de jonge groep tegen VVSB speelde. Hij stond op verschillende plekken en was overal te vinden. Eerst op tien, later stond hij wat lager. "Ik ben vooral heel graag aan de bal. Ik wil daar zijn waar ik het spel kan verdelen: waar dat is, maakt me niet uit."

Veel mensen vergelijken Proper met Frenkie de Jong. "Hij is zeker een voorbeeld van me. Om mij met hem te vergelijken, is wel wat overdreven. Ik kijk zeker tegen hem op." Hij komt wel steeds dichterbij de middenvelder van Barcelona. "Ik maak echt stappen. Als ik met het eerste meetrain gaat het er echt fanatiek aan toe. Het is allemaal net wat sneller, net wat fysieker."

Als mensen nog twijfelen over zijn kwaliteiten, gaat het vaak over zijn fysiek. Echter hield hij zich ook tegen de grote jongens van VVSB heel makkelijk staande. "Ik ben niet de grootste, dus het is belangrijk dat ik uit de duels blijf. Door slim positie kiezen en logisch te dribbelen, lukt dat me goed", besluit Proper, die door materiaalman Dave Kelders nog even wordt gevraagd om de laatste bidons en truien naast het veld op te ruimen. "Leuk dat jullie er waren", bedankt hij de meegereisde media.