NEC heeft ook niet weten te winnen van Excelsior. Lang leek het eerste doelpunt van Nany Landry Dimata genoeg voor de Nijmegenaren, maar de bezoekers uit Rotterdam kwamen in de slotfase toch langszij. NEC leek in de eerste helft ook al op voorsprong te komen door Magnus Mattsson, maar die goal werd afgekeurd door een eerdere handsbal van Dirk Proper. Proper erkende wel dat hij hands maakte.

“Uiteindelijk komt er een hoge bal en krijg ik een duwtje. Volgens mij kreeg ik hem inderdaad gedeeltelijk op mijn arm”, vertelt Proper. “Op het moment van de goal had ik er zelf totaal niet over nagedacht, want we waren al vier of vijf passes verder. De bal werd zelfs nog een keer teruggespeeld, dus dacht ik dat hij niet teruggedraaid zou worden. Maar de scheidsrechter koos er toch voor.” Toch lijkt Proper het niet geheel eens met de beslissing van scheidsrechter Sander van der Eijk. “Ik weet de regels ook niet precies. Maar het was niet alsof ik hem op mijn arm raakte en meteen een steekpass gaf waaruit een goal kwam. Ik vind dat lastig, maar het is de interpretatie van de scheidsrechter en daar kunnen we weinig aan doen.”

Ondanks het ongelukkige moment speelde Proper een sterke wedstrijd. Verrassend was dan ook zijn wissel. Mikkel Duelund, die normaal aanvallender ingesteld is, werd gepositioneerd op de plek van Proper, terwijl er een voorsprong verdedigd moest worden. “Daarvoor moet je bij Rogier (Meijer, red.) zijn. Ik kan je natuurlijk wel vertellen dat het niet leuk is als je eraf gehaald wordt en dat er dan nog gescoord wordt.”

Opnieuw een gelijkspel

Door dat doelpunt speelde NEC voor de zevende keer op rij gelijk. “Je wordt er inmiddels moe van. Ik denk dat we vrij aardig speelden. We hebben veel kansen gecreëerd en Excelsior creëerde bijna niks. Wij hadden wel meer goals moeten maken. We hebben veel goede dingen laten zien, maar uiteindelijk sta je dan alsnog met een gelijkspel.” Waar NEC eerder dit seizoen vaak moest terugkomen in de slotfase, was dat vandaag omgedraaid. Dat lijkt veel op vorig seizoen, waar de Nijmegenaren ongekend veel punten verspeelden in het slot van wedstrijden. Hoe komt dat toch? “Dat weet ik echt niet. Ik denk ook niet dat we te vroeg moeten zeggen dat we in dezelfde flow als vorig seizoen zitten. Feit blijft dat we in het afgelopen seizoen een aantal goals aan het einde hebben tegen gekregen en dat gebeurde vandaag weer”, besluit een zichtbaar teleurgestelde Proper.

Foto: Rob Koppers