Dirk Proper mocht het vrijdagavond na lange tijd weer eens in de basis laten zien tegen Excelsior. De achttienjarige middenvelder zag zijn ploeg een dramatische eerste helft te boven komen door in de tweede helft effectiever met de kansen om te gaan. Naast de winst van vandaag verloor Proper wel zijn maatje Syb van Ottele die, zoals bekend, naar SC Heerenveen vertrokken is.

“Je krijgt eigenlijk twee kutgoals tegen waardoor je de wedstrijd slecht begint”, begint Proper tegen ForzaNEC. Vooral het eerste halfuur was het van Nijmeegse kant niet om aan te zien. Dit moest de thuisploeg bekopen met twee makkelijk weggegeven tegentreffers. ”Later in de eerste helft zie je dat je beter richting de zestien komt, wanneer je de bal langer in de ploeg houdt. We kwamen toen tot wat speldenprikjes, maar niet echt grote kansen.”

Na rust kreeg NEC al gauw meer grip op de wedstrijd. ”In de rust zei de trainer: ‘Je scoort er één en dat gaat het weer helemaal leven’. Dat zag je ook: we scoren en gaan hoger druk zetten. Dat werkt uiteindelijk goed en gelukkig win je dan met 3-2.” De jongeling was blij dat hij weer in de basis mocht beginnen, maar zeker niet tevreden met zijn eigen spel. ”Ik vond het voornamelijk te slordig en dus ook zeker niet mijn beste wedstrijd, maar ik ben uiteindelijk blij dat de jongens die erin komen het goed doen. We scoren vroeg in de tweede helft en dat die andere jongens het dan afmaken is natuurlijk mooi.”

Wel moet Proper vanaf vandaag zijn vriend Syb van Ottele missen. De verdediger annex middenvelder is vertrokken naar SC Heerenveen. ”Voor mij is het erg speciaal, ik heb ook met Syb samengespeeld bij het Nederlands Elftal. Ik vind het hartstikke mooi voor hem en vind het een goede stap voor hem. Ik had hem er graag bijgehouden maar ik hoop dat hij het daar goed gaat doen en dat hij snel een plek in de basis kan verdienen.” Als het vertrek van een concurrent ziet hij het niet. ”Syb is dit seizoen voornamelijk in de verdediging gebruikt, dus zo zie ik het niet. Hij heeft een weloverwogen keuze gemaakt en dat is zijn goed recht. Ik ga hem nog regelmatig spreken” sluit Proper glimlachend af.

Foto: Rob Koppers