Zaterdagmiddag sloot NEC in ontspannen sfeer de voorbereiding af voor de derby tegen Vitesse. Onder toeziend oog van enkele honderden supporters, waaronder Marcel Boekhoorn, werd er rustig getraind op De Eendracht. Dirk Proper vervangt tegen Vitesse Lasse Schöne die geschorst is. De kleine middenvelder heeft er zin in.

Voor de Elstenaar zal dit zijn eerste derby worden waarin hij minuten gaat maken. In de wedstrijd in oktober zat Proper de hele wedstrijd op de bank maar zal morgen aan de bak moeten. Proper heeft vanuit de jeugd de sentimenten rondom de derby zeker meegekregen, maar dit gaat toch wel een graadje hoger. “Feit is dat dit een beladen wedstrijd is, wat ook binnen de groep leeft. De sfeer is misschien wel ontspannen, maar tijdens de wedstrijd moeten we wel op het scherpst van de snede spelen.”

Vitesse moet het onder andere stellen zonder Riechedly Bazoer en de gespeelde wedstrijd van donderdagavond zal de Arnhemmers vast en zeker nog in de benen zitten. “Vaak zie je dat ploegen die Europees spelen, het moeilijk hebben in de competitie. Daarentegen moeten we Vitesse zeker niet onderschatten; het is een team met hele specifieke kwaliteiten. Wij moeten gewoon ons eigen spel spelen, ons eigen plan trekken en veel strijd leveren. Er is zeker ruimte te creëren vanuit de rug, daar liggen de kansen voor ons. We kunnen goed voetballen en ik denk dat er ook zeker ruimte komt om te voetballen.”

Dit seizoen presteert NEC buitenshuis beter dan in het eigen Goffertstadion, maar statistieken zeggen Proper niet zo veel. “Als we die statistiek door kunnen zetten, voor alleen al deze wedstrijd en wij de drie punten meenemen, dan ben ik heel tevreden!”

Foto: Rob Koppers