Dirk Proper beleefde zondag een dag om niet snel te vergeten. De zeventienjarige middenvelder maakte zijn basisdebuut voor NEC en won met zijn ploeg met 1-0 van FC Den Bosch. "Mijn ouders zaten op de tribune, daar loop ik zo nog even naartoe", zei hij tegen ForzaNEC.

In de slotfase van de wedstrijd werd Proper gewisseld voor Tom van de Looi, waarna de supporters zijn naam zongen. "Dit is hartstikke mooi, vooral als je hoort dat de fans je naam scanderen. Dat is natuurlijk prachtig. Ik denk dat we het in de eerste helft als team lastig hadden en ikzelf ook, maar daarna hebben we het goed opgepakt. Als we het in de omschakeling een paar keer beter hadden uitgespeeld, hadden we nog vaker kunnen scoren. We mogen tevreden zijn met hoe we in de tweede helft stonden. We gaven niks meer weg."

Proper vond het niet lastig om er meteen te staan vanaf de aftrap, aangezien het de eerste keer was dat hij in de basis stond. "Dat gevoel heb ik niet gehad. Ik probeerde de wedstrijd te benaderen zoals alle andere. Ik heb mijn best gedaan en als ik de supporters zo hoorde, ging het nog best goed."

Vrijdag miste de middenvelder nog een training omdat hij een tentamen had van zijn studie psychologie aan de Radboud Universiteit. "Of het goed is gegaan weet ik niet precies, dat is lastig in te schatten. Maar ik hoop dat ik het heb gehaald."

Proper hoorde daarna pas dat hij in de basis zou staan tegen Den Bosch. "Zaterdag hebben we tactische training, dan spelen we met het basisteam tegen de wissels en toen zat ik bij de basis. Vandaag kreeg ik het definitief te horen. Het is prachtig om je naam op het formulier te zien staan, een dag om nooit meer te vergeten. Hier heb ik lang van gedroomd."

Door de schorsing van Zian Flemming en de blessure van Tom Overtoom was de spoeling dun. Hoewel trainer François Gesthuizen eerder zei dat men voorzichtig is met Proper startte de jonge middenvelder wel. "Ik zit er goed in en op de trainingen en op trainingskamp heb ik mezelf laten zien. Of het te vroeg komt, ja misschien wel, maar ik heb niet het idee dat ik er niet klaar voor was."

Nu hoopt Proper zijn plek natuurlijk te behouden als NEC volgende week op bezoek gaat bij MVV. "Dat hoop ik natuurlijk wel, maar als Zian weer terug is, is de keuze aan de trainers. Ik moet mezelf bewijzen in de minuten die ik krijg en op de trainingen."

Foto: Rob Koppers