Dirk Proper is bezig aan goed seizoen. De middenvelder verlengde onlangs zijn contract bij NEC met twee seizoenen tot medio 2025. Afgelopen vrijdag was hij te gast in een speciale aflevering van de Jarda Podcast. Daarin vertelde Proper ook over zijn tijd bij de voetbalacademie.

De 21-jarige Elstenaar kwam voor het seizoen 2011/2012 over van Spero uit Elst naar de jeugdafdeling van NEC. Proper doorliep daarna de hele jeugdopleiding bij de rood-groen-zwarten. “Uiteindelijk was het jaar dat ik onder Iddo Roscher heb gespeeld heel belangrijk voor mij. Hij zorgde ervoor dat je het maximale uit jezelf haalde”, blikt Proper terug als hij gevraagd wordt naar de trainer die de grootste invloed had op zijn ontwikkeling. Roscher was 26 jaar in dienst van de academie van NEC en de laatste jaren als Hoofd Jeugdopleiding. In de zomer van 2020 verruilde hij NEC voor de KNVB.

Extra procentje

Proper kan bewust aanstippen waarom hij zulke goede herinneringen overhoudt aan Roscher, trainer van Proper in de Onder-15. “Hij liet ons heel goed beseffen met welke intenties je een training in moet gaan. Daarmee bedoel ik dat je bezig moet zijn met de vraag hoe je jezelf maximaal kan blijven ontwikkelen. Dat was op die leeftijd voor mij heel belangrijk, om net weer dat extra procentje eruit te persen op de training. Dat neem je de rest van je carrière mee en maakt dat ik nu sta waar ik sta.”

Roscher, inmiddels werkzaam voor de academie van Heracles / FC Twente, liet Proper dat niet alleen beseffen. Hij gaf hem ook andere tips. “Hij was er voorstander van dat als je op het veld staat, je altijd een idee moet hebben van wat je doet. Als middenvelder moet je bijvoorbeeld altijd om je heen kijken in het veld. Neem dat dan mee in elke oefening die je doet. Hij had altijd van dat soort kleine dingetjes waardoor je gewoon continue aan stond. Hij was daar heel scherp in. Dat kunnen veel jongens uit dat team wel beamen”, denkt Proper.

Interesse

Mede door Roscher ontwikkelde Proper zich van jongs af aan al explosief. Daardoor kon de leergierige middenvelder op jonge leeftijd al op veel interesse rekenen van andere clubs. Ajax, Feyenoord en PSV meldden zich niet slechts eenmaal. Toch bleef Proper NEC tot dusver altijd trouw. “Ik voelde me altijd heel prettig hier en het plan wat de club schetste was heel positief. De club is altijd open en eerlijk geweest. Ze gaven toe dat de faciliteiten bij andere clubs weliswaar beter waren, maar alle andere randvoorwaarden konden zij mij niet bieden. De individuele begeleiding, vervroegd doorschuiven naar hogere lichtingen en al op hele jonge leeftijd naar de A-selectie waren mogelijkheden die nergens zo goed waren als hier, bij NEC.”

Foto: Rob Koppers