Dirk Proper behoort tot één van de spelers met de hoogste passzuiverheid van de Eredivisie op zijn positie. Dat blijkt uit cijfers van Opta. Proper moet als controleur alleen Jordy Clasie, Jerdy Schouten en Brian de Keersmacker voor zich houden.

De passzuiverheid van Proper bedraagt 87,2 procent. Dat betekent dat bijna negen op de tien ballen van de middenvelder aankomen bij een medespeler. Bij die aangekomen ballen zat één assist voor Proper. Daarnaast scoorde de jeugdinternational ook al twee keer. Het tekent het goede begin van het seizoen van Proper, die de dirigent op het middenveld van NEC is geworden.

Ook Magnus Mattsson staat er goed op bij de statistieken. De Deen noteerde veertien geslaagde dribbelacties. Alleen Alen Halilovic had er meer in de Eredivisie. Ook qua expected goals van spelmakers staat Mattsson in de lijst. De nummer tien had een expected goals van 2,7. Hij scoorde er daadwerkelijk vier én gaf twee assists. Hij is bezig met zijn beste seizoen voor de Nijmegenaren en heeft het gat dat Oussama Tannane als smaakmaker van vorig seizoen achterliet opgevuld.

Bron: ESPN

Nuytinck

Een andere opvallende statistiek van Opta gaat over de in de zomer teruggekeerde Bram Nuytinck. De verdediger, die best wel wat kritiek krijgt over zijn voetballende kwaliteiten, staat bij de top vijf verdedigers met de meeste progressieve passes. Nuytinck verstuurde er daar al 52 van dit seizoen. Een fijne opsteker voor Nuytinck, die zelf erkende dat hij weer moet wennen aan de Nederlandse manier van voetballen. Nuytinck speelde ruim tien jaar in het buitenland, waar er andere dingen van verdedigers gevraagd worden.

Bron: ESPN

Foto: Orange Pictures