Dirk Proper zal zich dinsdagavond tegen Jong Noord-Macedonië moeten melden voor de tos bij de scheidsrechter. Van trainer Michael Reiziger krijgt Proper namelijk de aanvoerdersband om zijn arm geschoven tegen het Oost-Europese land. Tegen Jong Moldavië was die eer nog toebedeeld aan Devyne Rensch, maar hij heeft het trainingskamp verlaten.

De rechtsback van Ajax is normaal gesproken de aanvoerder van Jong Oranje. Hij is begin deze week echter naar huis vertrokken, omdat zijn vriendin hoogzwanger is. Waar sommigen dachten aan mede-Ajacied Kenneth Taylor (tevens viervoudig international voor het grote Oranje, waaronder op het afgelopen WK) als zijn vervanger, is het dus Proper die de band krijgt. Tegenover de Telegraaf verklaart Reiziger zijn keuze voor de NEC’er.

“Ik heb Dirk leren kennen als een echte leider binnen deze groep. Het is jongen die veel energie en inzicht brengt op en buiten het veld. Daarom is hij de tweede aanvoerder van dit Jong Oranje”, aldus de voormalig international. Proper zal tegen Noord-Macedonië zijn derde interland spelen voor Jong Oranje en dus voor de eerste keer met de band. In de elftallen van Nederland onder 16 en onder 18 was hij al wel regelmatig captain.