Dirk Proper baalt van het bloedeloze gelijkspel van NEC tegen Sparta. De middenvelder kreeg de kans in de basis, vanwege de afwezigheid van Edgar Barreto en speelde zelf niet onverdienstelijk.

Het was een frustrerende avond voor de middenvelder. “We hebben de hele wedstrijd gecontroleerd. Achteraf kijk je dan heel zuur naar zo’n wedstrijd. Het was gewoon een honderd procent penalty en die had gegeven moeten worden. Dit wordt een repeterend verhaal. We spelen best aardig en dit is dan een cruciaal moment die je over het punt heen kan helpen.” Sparta kwam duidelijk niet met de intentie om mee te voetballen. “Het is hun goed recht. Ze spelen ook voor de punten en hiermee halen ze die. Ik zie het liever anders, maar kan er niks over zeggen”, zegt de middenvelder geërgerd.

Het lijkt een terugkerend verhaal dat tegen ploegen waar NEC het spel moet maken, ze moeite hebben om het net te vinden. “Het is lastiger om grote kansen te creëren. Je kunt niet counteren tegen Sparta, bijvoorbeeld hoe de goal van Mattsson tegen Groningen viel. Die kans krijg je niet tegen Sparta.” Volgens de middenvelder lagen de mogelijkheden er zeker wel. “We hadden misschien iets meer kunnen creëren, maar uiteindelijk moet die bal gewoon een keer tegen de touwen. Dat is gewoon het belangrijkste.”

Dichtbij een goal

Proper was in de eerste helft dichtbij de openingsgoal voor NEC. Zijn schot miste echter net de precisie en belandde naast de goal van Sparta. “Ik heb wel een redelijke wedstrijd gespeeld. Als ik die bal had gemaakt was ik meer tevreden geweest. Dat geeft een nasmaak. Met mijn trap moet dit een goal zijn.”

Proper mocht vanwege de afwezigheid van Barreto weer een keer zijn opwachting maken in de basis. “De concurrentie is moordend. Iedereen die speelt moet elke wedstrijd laten zien dat hij in de basiself hoort.” De tijd begint voor Proper ook wel te komen dat hij, voor zijn ontwikkeling, meer moet gaan spelen. “Je wilt altijd spelen. Als je ziet hoe Barreto op zijn 37ste nog steeds te keer gaat. Dat lijkt alsof hij 25 is. Ik heb best al wat gespeeld, maar door blessures heb ik af en toe wat gemist. Dan weet je dat het kan zijn dat anderen op jouw positie komen. We maken elkaar allemaal beter en iedereen maakt stappen.”

Leren van routiniers

Proper leert wel heel veel van de routiniers op het middenveld. “Het is niet eens dat ze naar je toe lopen, maar als je kijkt hoe ze op trainingen laten zien wat de standaarden zijn. Daar kan je van leren en natuurlijk zeggen ze wel eens wat je beter kan doen. Dat blijft niet alleen bij Schöne en Barreto, maar ook andere oudere jongens brengen wat. Dat is alleen maar mooi als jonge speler. Zolang ze maar niet je basisplek innemen”, besluit de middenvelder met een knipoog.

Foto: Rob Koppers