NEC is er in geslaagd de Gelderse derby in Arnhem te winnen. Voor het eerst sinds 2012 namen de Nijmegenaren de volle buit mee bij de rivaal. Twee mooie goals van Mees Hoedemakers en Sontje Hansen bezorgden NEC de 0-2 overwinning, die zeker niet geheel verdiend was.

Zonder uitsupporters trok NEC richting Arnhem voor het duel tegen de eeuwige rivaal. Zowel bij de thuisploeg als in het lege uitvak liet men weten niet te spreken te zijn over het feit dat er geen Nijmeegse supporters in het stadion mochten zitten. ‘Zonder supporters geen voetbal’, viel te lezen op een spandoek waar de rood-groen-zwarten eigenlijk plaats hadden moeten nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De beginfase was voor de thuisploeg. In de eerste tien minuten liet Jasper Cillessen al meermaals zien in goede vorm te verkeren. NEC kwam maar moeilijk onder de druk van Vitesse uit en was slordig in balbezit. Na iets minder dan een halfuur spelen mocht NEC helemaal in de handjes knijpen. Bram Nuytinck speelde de bal verkeerd in en een schot van de Arnhemmers ging maar net voorlangs. Exemplarisch voor de eerste helft in het GelreDome.

Opvallende wissel

Tijdens de rust werd duidelijk dat Mathias Ross in ging vallen. Wellicht dat het iets met afgelopen week te maken had, want Nuytinck was een tijdje ziek, en kwam niet terug het veld op. De eerste grote kans voor NEC kwam pas na iets meer dan een uur spelen. Ineens lag er heel veel ruimte in de omschakeling voor de Nijmegenaren en daar werd gebruik van gemaakt. Van dichtbij was het echter Eloy Room die een schot van Rober González kon keren. Tegen de verhouding in was het toch NEC dat op voorsprong kwam. De bal kwam via invaller Sontje Hansen bij Mees Hoedemakers, die langs zijn man glipte en hard over Room heen schoot.

De goal schoot in het verkeerde keelgat bij fans van de thuisploeg. Zij bestormden het lege uitvak en de politie moest daar ingrijpen. Als reactie daarop werd het spandoek bij het uitvak weggehaald, maar toch was er een hoop onrust op de Arnhemse vakken.

Even kwam Vitesse weer beter in de wedstrijd en dit leidde tot enkele doelpogingen van de thuisploeg. Toch was het weer NEC dat toesloeg. Hansen kreeg de bal op links, dribbelde naar binnen en schoot fenomenaal raak. Met zijn rechter liet hij Room volledig kansloos en schoot hij de bal strak in de kruising. Doordat hij vervolgens zijn shirt uittrok kreeg de jonge aanvaller wel de gele kaart te zien.

Vanuit het fanatieke vak in het GelreDome werd na zo’n 85 minuten ook nog vuurwerk op het veld gegooid. Hierdoor lag het spel even stil. Gelukkig ging de bal al snel weer rollen. Dat was in het voordeel van de Nijmegenaren. Een lange inworp van Baas kwam terecht bij Hansen, die zijn man wegzette en gelijk op de keeper af kon. Hier bleef hij kalm en schoot hij knap raak in de lange hoek.

Door de overwinning gaat NEC in ieder geval voor even over Ajax heen en pakt het plek vijf in de Eredivisie. De Amsterdammers spelen later deze zondag De Klassieker tegen Feyenoord.

In het kort

Wedstrijdverloop:
66′ 0-2, Hoedemakers
80′ 0-2, Hansen
90+1′ 0-3, Hansen

Geel: Aaronson (Vitesse), Baas, Sano, Hansen, Arts (NEC)

Opstelling Vitesse: Room; Arcus, Isimat-Mirin, Hendriks, Pinto (83′ Oroz); Meulensteen (70′ Domgjoni), Koczlowski (70′ Boutrah), Tielemans; De Regt (83′ Mazilu), Aaronson, Buitink (66′ Visser)

Opstelling NEC: Cillessen; Pereira (83′ Arts), Sandler, Nuytinck (46′ Ross), Baas; Hoedemakers, Chery, Sano; González, Ogawa (75′ Sow), Olden Larsen (61′ Hansen)

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Foto’: Orange Pictures