Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, eindelijk! De Gelderse derby wordt zondag in het Gofferstadion afgewerkt. In aanloop naar dit duel was er een bijzondere Jarda podcast. Daarin spraken de heren achter microfoon met Patrick Pothuizen of misschien wel beter bekend als ‘Potje’. Pothuizen speelde meer dan 250 duels voor NEC, maar ook een aantal voor Vitesse. Hij weet dus precies wat er bij deze derby komt kijken.

Pothuizen is tegenwoordig actief als trainer van Astrantia uit Middelaar en Achilles 29. Ook hij kijkt heel erg uit naar de wedstrijd tussen NEC en de Arnhemmers, Pothuizen maakte als speler mee hoe de derby steeds meer beladenheid met zich mee begon te dragen. ”Ik weet dat ik rond 1995/96 speelde met NEC op oud-Monninkenhuize en wij moesten daar de trappen af richting het veld en toen zag ik vanuit het uitvak de stoeltjes het veld op. Die sfeer is alleen maar giftiger geworden en ook in Nijmegen is het veel meer gaan leven dan in Arnhem”

De sfeer zou ongetwijfeld op en top zijn en daar twijfelt ‘Potje’ ook niet aan. ”Als je nu naar de sfeer kijkt bij NEC, dan wordt het heel intens. Helemaal in de derby kan het publiek hier een twaalfde en dertiende man zijn. Ik zie NEC als favoriet voor zondag”, stelt Pothuizen.

Pothuizen in zijn laatste derby. NEC won met 2-1 (2010)

In 2000 maakte Pothuizen de overstap naar Arnhem, maar dat bleek achteraf gezien een verkeerde keuze. ”Het was een overstap die voor de supporters niet in goede aarde is gevallen, van beide kanten. Ik had het gewoon niet moeten doen. Ik ben na een half jaar ook weer weggegaan en dat zegt alweer voldoende, dat ik meer niet thuis voelde. Achja, kan gebeuren”, zucht Pothuizen.

De mooiste derby voor Pothuizen was in 1999. De wedstrijd van die ene fantastische goal van Jack de Gier. ”In een bouwval speelden we de wedstrijd. Zij wilden zich gaan plaatsen voor de Champions League en wij wilden daar een stokje voor gaan steken. Die week daarvoor speelden we tegen Ajax en Jack, (de Gier, red.), Marchanno Schultz en ik werden aan de kant gehouden want wij stonden op scherp en we moesten de derby spelen. Het was ook mooi toen wij wonnen dat ze bij Vitesse niet begrepen dat we in de wedstrijd tegen Ajax spelers spaarden om een week later van Vitesse te winnen. Dat deed Calderwoord toen gewoon”, lacht Pothuizen.

Foto’s: Rob Koppers

Beluister de Derby-special van de Jarda podcast hier: