Op 7 maart jl.  werden de plannen voor het nieuwe Goffertstadion gepresenteerd door middel van drie ontwerpen. De schetsen moeten een vernieuwde Goffert voorstellen die ook woningen rondom of in het Goffertstadion gaat krijgen. De drie gemaakte schetsen vielen niet bij iedereen in goede aarde. Zo ook niet bij supporter en planoloog Jules van Riel, die ronduit verbaast was over het grote enthousiasme bij schets C.

Via een poll op de site van ForzaNEC konden lezers stemmen welk model hen het meeste aansprak. Model 3, het ‘vogelnest’, was met iets meer dan 90% op bijna 2000 stemmen de grote winnaar. Maar, Van Riel was allesbehalve te spreken over dat model en legt aan ForzaNEC uit hoe hij erover denkt. De supporter van NEC is planoloog en heeft naar eigen zeggen ‘bovengemiddelde interesses in ontwikkelingen als deze’.

Stadion verstopt in een gebouw’
Van Riel was aanwezig tijdens de participatieavond omtrent de plannen rondom het Goffertstadion. Hij is behoorlijk geschrokken van het grote aantal positieve reacties over het derde model. “Het stadion wordt letterlijk verstopt in het gebouw. Het bebouwd oppervlak binnen de contouren van de oude stadionring (te zien als het talud op de schetsen) wordt volledig dicht gebouwd. Dit betekent dat van buitenaf het stadion bijna niet te zien is als zodanig. Die ruimte kun je ook niet benutten voor andere faciliteiten voor de supporters. Dit is te zien bij model A, waar bijvoorbeeld een supportersplein is opgenomen. Ik krijg hier een soort ArenA-gevoel van. Iets wat denk ik niet per se past bij een volksclub als NEC. Daar mag gewoon best een rauw randje aanzitten. Maar goed, qua uiterlijk heeft iedereen zijn/haar voorkeur en dat is ieders goed recht.”

Geen twijfel over uitbreiding
Dat NEC toe is aan een nieuwe stap met een stadion met meer capaciteit als de huidige Goffert, snapt ook Van Riel. “Als mensen die daar verstand van hebben dat bepleiten, dan vertrouw ik daar op. Als supporter zie ik een kleine uitbreiding van de capaciteit ook wel zitten, en begrijp ik dat met de huidige woningnood de gemeente creatief met partijen moet kijken dit op te lossen. Op het eerste gezicht zijn de varianten met woontorens natuurlijk schetsen met een hoge mate van visuele impact. Daarbij is variant C natuurlijk een in het oog springende variant. Dit vooral door de ‘futuristische’ vormgeving van het gebouw om het stadion heen.”

This poll is no longer accepting votes

Welke schets spreekt jou het meest aan?

Bijzondere ligging valt in het niet
Volgens Van Riel zal de bijzondere ligging van het Goffertstadion vele malen minder worden als model C in de toekomst word gerealiseerd. Hij ziet liever dat model A of B wordt gekozen. “Bij varianten A (en ook B in enige mate) loop je als supporter bijvoorbeeld via de Eendracht naar het stadion. Daar wordt het dan verhoogd, waarna je het supporters-/stadionplein aan de oostzijde bereikt en op die plek zowel je drankje kunt bestellen, het veld kunt zien (en de warming up) maar ook nog uitzicht hebt over het park. Je kunt dan rondlopen en voor het grootste gedeelte van die ‘rondloopring’ blijf je dat uitzicht hebben op zowel het park als het veld. Geweldig voor de beleving van de supporter. Variant C neemt die mogelijkheid echt volledig weg doordat het stadion is ingesloten door de aangrenzende bebouwing. Ik vraag mij echt ten zeerste af of iedereen die niet naar die avond is gekomen, zich dit realiseert.”

Wat ook opvalt, is dat bij de drie modellen de lichtmasten worden verwijderd. Iets wat voor Van Riel onbespreekbaar is. “De lichtmasten moeten blijven, welke variant het dan ook is. Niets mooier dan het gevoel als je aan komt fietsen voor de wedstrijd en je in de verte de lichtmasten al ziet branden. Dan weet je; ik ben thuis.”