NEC heeft de jaarcijfers over het seizoen 2018/19 gepresenteerd. Het negatieve nettoresultaat is weliswaar kleiner dan het seizoen ervoor, maar veel reden tot optimisme is er nog niet. Zoals algemeen directeur Wilco van Schaik al in de Jarda Podcast aangaf stevent de club ook voor het huidige seizoen af op een tekort.

Het nettoresultaat over 2018/19 bedroeg min 640.000 euro. De omzet daalde met ongeveer een ton tot 8,6 miljoen euro, terwijl de kosten stegen van 11,9 miljoen euro naar liefst 12,3 miljoen euro. NEC wijt dit aan hogere personeelskosten vanwege investeringen in selectie en staf. En dat terwijl het transferresultaat wel steeg met bijna een miljoen, van 2,2 miljoen naar 3,1 miljoen.

"Het tweede jaar Eerste Divisie was een zwaar jaar", legt Van Schaik uit. "We hebben geprobeerd middels extra investeringen te promoveren naar de Eredivisie, maar de conclusie is dat dit is mislukt. Technisch hebben we hierop ingegrepen en nu andere keuzes gemaakt. Daarnaast zijn we de kosten fors aan het verminderen. Een proces wat dit seizoen en ook de komende seizoenen door zal worden gezet. Aan de inkomstenkant weten we de omzet te handhaven en transfers maken een belangrijk onderdeel uit van ons businessmodel. Dit zal in de toekomst ook zo blijven. Middels een driejarenplan willen we financieel stabieler en zelfstandiger worden. Het ‘nieuwe stadion’ zal het richtpunt zijn om dan ook financieel zelfstandig een nulresultaat te kunnen draaien."

Het nettoverlies voor het huidige seizoen bedraagt liefst 1,5 miljoen euro. Dat kan nog positief worden beïnvloed door transfers die voor 30 juni 2020 plaatsvinden. "Ten aanzien van lopende boekjaar 2019-2020 verwacht NEC dat de kosten zullen dalen vanwege het ingezette herstructureringsprogramma. NEC wil komend boekjaar een besparing realiseren van meer dan één miljoen euro, waarbij de grootste besparing zal voortvloeien uit het reduceren van personeelskosten", schrijft de club.

Foto: Rob Koppers

Bekijk hier het volledige jaarverslag.