Na enkele clubs in Nederland en Duitsland te hebben gehad, is oud-NEC trainer Peter Hyballa dit seizoen neergestreken in Denemarken als trainer van het ambitieuze Esjberg FB. De club waar Rafael van der Vaart z’n carrière afsloot. Bij NEC hebben we Hyballa leren kennen als een zeer gedreven trainer/coach, maar ook als iemand die soms compleet door kon slaan. Dat ondervinden de spelers van Esjberg nu ook.

Peter Hyballa probeert op geheel eigen wijze een nieuwe weg in te slaan bij het Deense Esjberg FB. Met zijn eigen filosofie: ´´Hoog druk zetten en jonge spelers ontwikkelen´´, zoals hij dat zelf altijd mooi verwoord. Hyballa wil gaan voor promotie naar het hoogste Deense niveau. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De spelersgroep van Esjberg FB is niet tevreden over de wijze waarop ze worden behandeld en de manier waarop Hyballa traint. Dit blijkt uit een publicatie in het Deense dagblad. Spelers schrijven over ‘bedreigende, seksistische en vernederende opmerkingen’ in de brief aan het bestuur die afgelopen week in de Deense krant verscheen. 

De hele kwestie rond Hyballa begon op één van zijn eerste trainingen bij de club. Hij was niet te spreken over de fysieke gesteldheid van zijn jonkies. Zo maakte hij naar één van deze spelers de opmerking: ”je hebt grotere borsten dan je vrouw”. Later reageerde Hyballa op deze uitspraak: ‘‘Het is met een knipoog bedoeld, als ik zoiets zeg. Humor. In Duitsland kan dat, in Nederland volgt een ‘ja, maar’ en gaan ze aan de slag en in Denemarken hoor je niks”.

Dit was alleen nog maar het begin. Weken later wordt Hyballa volgens de brief aan het bestuur beschuldigd van het zowel bedreigen als bespotten van zijn spelers. Ook zouden spelers blessures hebben opgelopen met zijn trainingswijze. Eigenaar van de club, Paul Conway, vindt de reactie van de spelers onacceptabel en staat 100 procent achter Hyballa: ”Ik heb dit gedrag nog nooit meegemaakt, het is belachelijk” Mochten de spelers het niet eens zijn met de wijze waarop Hyballa traint, biedt Conway nog één mogelijkheid: contractontbinding, maar dan wel zonder vergoeding. ‘‘Het kan nooit zo zijn dat de spelers bepalen wie er spelen en wie de trainer is’’.

21 spelers hebben de brief opgesteld met de beschuldigingen in de richting van Hyballa. Toch maakt hij zich niet druk: ‘‘Ik denk zoals ik denk, blijf lastig, maar werk ontzettend hard. Ik word volledig gesteund door de eigenaar, en de spelers doen het beter en beter. Daar kunnen ze niets aan veranderen. Ik blijf.”

Foto: Rob Koppers