Na afloop van het oefenduel met Heracles, die met 0-1 werd gewonnen, kwam in de Jarda Podcast de rol van performance manager Nout van der Velden aan bod. Van der Velden werd eind mei aangesteld door Ted van Leeuwen en moet er via zijn datawerk voor zorgen dat NEC komend seizoen in de Eredivisie een paar plekjes extra kan stijgen.

Dominique Pichel, die ook aanwezig was bij de podcast, vertelde het volgende over Van der Velden: “NEC kan nu gebruikmaken van live data tijdens trainingen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar afgelegde afstanden en de hoeveelheid sprints tijdens een wedstrijd.” Om hier goed mee om te gaan heeft Van der Velden samen met de technische staf een plan gemaakt.

Het plan is erop gericht dat spelers meer afstanden kunnen afleggen en meer sprints kunnen trekken tijdens een wedstrijd. “NEC heeft nu met de data die ze al in huis hadden een benchmark gemaakt van onder andere de sprintsnelheden en de afgelegde afstanden per wedstrijd van vorig seizoen. Deze zijn vergeleken met de data van de Eredivisie ploegen. Met deze cijfers zit NEC bij de onderste zes ploegen, maar dat moet dus veranderen.” Aan randvoorwaarden zal het niet liggen bij Ted van Leeuwen, die naast zijn belangrijke rol op de transfermarkt ook het stadion flink heeft laten aanpassen.

Foto: Rob Koppers