Voor PEC Zwolle is direct lijfsbehoud na de wedstrijden van eerder dit weekend bijna zeker. Toch waakt de club bij monde van spelmaker Younes Namli voor verslapping. De geboren Deen ziet zelfs kansen tegen NEC.

”NEC doet het fantastisch dit seizoen, maar iedere wedstrijd biedt weer mogelijkheden. Ik geloof dat we tegen NEC ook weer mogelijkheden gaan krijgen,” begint de 29-jarige strijdlustig tegenover RTV Oost. Toch erkent de middenvelder, die na dit seizoen afscheid neemt van PEC Zwolle, ook dat het een flinke klus gaat worden om met een resultaat richting Overijssel huiswaarts te keren. Eventuele verslapping vanuit Nijmegen door de aanstaande bekerfinale tegen Feyenoord wijst Namli dan ook resoluut van de hand. “Ik ga ervan uit dat ze (NEC, red.) net zo gemotiveerd zijn als elke andere wedstrijd. Ze draaien een topseizoen en ze zijn vooral thuis heel goed. Ik ga ervan uit dat het voor ons een zware wedstrijd gaat worden.”

Ondanks de kansen voorziet Namli dus een zware wedstrijd. Daarom dan ook dat de recente 2-1 overwinning op Excelsior tijdens de vorige speelronde zo belangrijk was. De driepunter zorgde zichtbaar voor opluchting, waarbij de voorgaande acht duels zonder overwinning ongetwijfeld de druk flink deden opvoeren in de hanzestad. Hoewel de Blauwvingers in deze reeks een knap punt pakten op bezoek bij aartsrivaal Go Ahead Eagles, deden voornamelijk de tegenvallende resultaten tegen FC Volendam (1-1), Almere City (0-1) en de uiterst pijnlijk oorwassing tegen PSV (1-7) het zelfvertrouwen in Zwolle en omstreken geen goed.

Zespuntenduel

En toen was daar dus een heus zespuntenduel tegen Excelsior. Door de verlossende 2-1 overwinning schroefde de Zwolse ploeg het seizoentotaal op naar 31 punten, waardoor er een gat met directe concurrenten Excelsior (zes punten) en RKC Waalwijk (zeven punten) werd geslagen. Met nog slechts vijf wedstrijden, voor de concurrentie vier wedstrijden omdat NEC – PEC Zwolle de laatste wedstrijd van deze speelronde is , voor de boeg lijkt de marge richting de onveilige zestiende plaats dan ook voldoende voor lijfsbehoud.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Voormalig NEC’er Ferdy Druijf kan wegens een blessure zijn oude werkgever geen pijn doen.

Afwezigen

Wil PEC Zwolle aan alle onzekerheid een einde maken dan zou een resultaat in Nijmegen zomaar eens uitkomst kunnen bieden. Hoe dan ook, dit zal trainer Johnny Jansen wel moeten bewerkstelligen zonder vrijetrappenspecialist Davy van den Berg. De middenvelder, reeds goed voor vijf doelpunten dit seizoen, moet net als Ryan Thomas, Zico Buurmeester, Kaj de Rooij en voormalig NEC’er Ferdy Druijf wegens een blessure verstek laten gaan. Wie wel van de partij zijn, zijn clubtopscorer Lennart Thy (elf doelpunten), aanvoerder Bram van Polen en een andere voormalige NEC’er, Sam Kersten. De verdediger, die uit de jeugdopleiding van de Nijmegenaren komt maar nooit zijn debuut in het eerste maakte, maakt na dit seizoen overigens transfervrij de overstap naar SC Heerenveen.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Schendelaar; Van Polen, Kersten, Lam, Mac Nulty; El Azzouzi, Velanas, Krastev; Namli, Thy, Van der Water

Foto’s: Rob Koppers & Orange Pictures