Na de kansloze nederlaag tegen Ajax afgelopen zaterdag in Amsterdam, mag NEC aankomende vrijdag alweer aan de bak. In de tweede speelronde van de Eredivisie neemt NEC het op tegen het PEC Zwolle van Art Langeler en oud-NEC-trainer Dwight Lodeweges. Als we de geschiedenisboeken erbij pakken, moeten we hopen dat deze niet maatgevend zijn voor het resultaat van aanstaande vrijdag.

Sinds de promotie van de Zwollenaren in 2012, stonden beide ploegen meermaals tegenover elkaar. Al snel werd duidelijk dat Zwolle een pittige tegenstander is voor de Nijmegenaren. In de eerste wedstrijd van het seizoen 2012/2013 wist NEC nog uit in Zwolle overtuigend met 0-4 te winnen. Maar het verlies in de tweede seizoenshelft (1-3), was het begin van een lange reeks die NEC hopelijk aankomende vrijdag weet om te buigen.

Vanaf 2013 nam NEC het negen keer op tegen PEC. Hierin werd drie keer gelijkgespeeld en zes keer verloren. Met als dieptepunt de 1-5 nederlaag in september 2013 in eigen huis. De selectie moest dit duel winnen, wilde trainer Alex Pastoor de week erop nog op de bank zitten. Door goals van Jesper Drost, Kamohelo Mokotjo, Fred Benson (2x) en Youness Mokhtar verloor NEC kansloos. Twee dagen later werd Pastoor ontslagen.

Later dat seizoen volgde het beker-debacle in de halve finale en in competitieverband een spectaculair 3-3 gelijkspel. Na de terugkeer in de Eredivisie zette Limbombe de Goffert in vuur en vlam met een van zijn mooiste goals uit zijn NEC-tijd, maar later dat seizoen ging NEC midweeks kansloos onderuit in Zwolle toen Todd Kane zijn kruisband afscheurde op het Zwolse plastic.

Peter Hyballa debuteerde het seizoen erop met een 1-1 gelijkspel in De Goffert, terwijl er uit met 2-0 verloren werd. In de beker mocht Adrie Bogers het jaar erop proberen de heus ontstane PEC-vloek te beëindigen, maar daar slaagde hij niet in: 2-0. Dat is dan ook het laatste onderlinge duel tussen beide ploegen.

Ondanks deze historie en het pak slaag van de Amsterdammers, wil de ploeg van Rogier Meijer zich graag herpakken. In het Goffertstadion wordt vrijdag voor het eerst sinds lange tijd weer met zo’n 8000 supporters afgetrapt. Zwolle neemt met 330 supporters ook het maximaal aantal toegestane fans mee.

Foto’s: Orange Pictures | Rob Koppers