NEC-trainer Alex Pastoor moet het zaterdagavond in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen stellen zonder de geschorste Nick van der Velden. De middenvelder zal mogelijk vervangen worden door Navarone Foor. Verder houdt Pastoor vast aan dezelfde elf spelers die vorige week kansloos verloren van Ajax (4-1).

"Ik doe niet aan incidenten-politiek”, vertelt de 45-jarige keuzeheer daags voor het treffen met de noorderlingen over zijn keuze om zijn team zo min mogelijk aan te passen. Pastoor trekt de vergelijking met titelkandidaten PSV en AZ. Ook die ploegen gingen in de laatste speelronde kansloos ten onder (beide 3-0 verlies), maar herstelden zich midweeks keurig in het Europa League toernooi. PSV en AZ slaagden erin een zege te boeken op respectievelijk Trabzonspor en RSC Anderlecht en zich zo te scharen bij de laatste zestien van dat toernooi.

”De overeenkomst tussen PSV, AZ en ons was de manier waarop we verloren”, vervolgt de Amsterdammer in gesprek met Omroep Gelderland. ”Zij hebben zich inmiddels alweer opgericht en dat is nu ook aan ons. Wat mij zorgen baarde, was dat we instabiel waren en ons eigen gedrag. We roken niet eens de onzekerheid bij Ajax, die er wel degelijk was. We moeten ook niet te lang blijven hangen in die teleurstelling, dat is slappigheid. Daarom is iedereen erop gebrand om iets recht te zetten."

Pastoor sprak na twee overwinningen in januari de ambitie uit zich na een moeizame eerste seizoenshelft alsnog te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal. NEC kende echter een dramatische maand februari met nederlagen tegen PSV (3-2, beker), Feyenoord (0-2), Roda JC Kerkrade (0-1) en Ajax (4-1), waardoor de degradatiezone is genaderd. ”Ik sluit mijn ogen daar niet voor. Dan zou ik ook niet geschikt zijn voor mijn vak. Maar vanuit angst presteert niemand beter. Daarom kijken we liever omhoog. Het gat met Groningen is negen punten, dat kunnen we terug brengen tot zes. Nog steeds een pittig gaatje, maar niet onoverbrugbaar."