Alex Pastoor had het zeker niet gemakkelijk gedurende zijn eerste maanden als hoofdtrainer van NEC, maar de 45-jarige Amsterdammer ging afgelopen weekend door de zege (0-1) op aartsrivaal Vitesse wel de boeken in. Pastoor leidde de sterk spelende Nijmegenaren naar drie punten in Arnhem en was daarmee verantwoordelijk voor de eerste overwinning sinds 33 jaar in de Gelderse hoofdstad.

NEC won door een doelpunt van Leroy George in de Gelredome. ”We hebben de wedstrijd negentig minuten lang gecontroleerd en zijn constant in onze organisatie blijven voetballen”, blikt Pastoor deze week in VI terug op de memorabele driepunter. ”Ik heb nooit het gevoel gehad dat zij een doelpunt zouden maken. Vitesse heeft één of twee keer op doel geschoten, wij hebben echt tal van kansen gehad om vaker dan eenmaal te scoren.”

De oefenmeester kwam in de zomer van 2011 over van Excelsior, maar voldeed nog niet aan de verwachtingen. NEC sloot de eerste seizoenshelft af met een teleurstellende vijftiende plaats, maar hetgeen Pastoor zag in Arnhem, heeft tot tevredenheid gestemd. ”Alles wat we ons vooraf hadden voorgenomen, hebben we volledig waargemaakt. Als dat dan lukt om in Arnhem en vanuit de moeilijke positie waarin wij verkeerd, kun je gerust spreken van een Triple A-overwinning.”

Door de zege is de Gelderse formatie gestegen naar de dertiende stek in de Eredivisie. Zodoende bedraagt het verschil met nummer negen Roda JC Kerkrade nog slechts vijf punten en mikt Pastoor op deelname aan de play-offs. ”Niet alleen ik, maar juist ook de spelers vinden dat die doelstelling overeind moet blijven staan. Dan is het aan ons allemaal om de daad bij het woord te voegen”, vervolgt de coach.

”Belangrijker is dat we nóg scherper uiting geven aan de uitvoering van hetgeen waar we aan werken. Het is mijn taak om oefenvormen aan te bieden, die alleen uit te voeren zijn met een bepaalde scherpte. Een scherpe focus is een vereiste in het groepsproces, het stellen van doelen en het uitspreken van je ambities vind ik daarbij heel normaal”, aldus Pastoor, die onlangs in verband werd gebracht met een overstap naar sc Heerenveen, de club waar hij eerder als speler en assistent-trainer actief was. ”Daarover wil ik het niet hebben.”