Het dit seizoen in de Eredivisie debuterende Almere City komt zaterdagavond op bezoek bij NEC. Daar waar de ploeg het eerste punt op het hoogste niveau ooit pas in speelronde vijf behaalde, ging het vervolgens tot aan de interlandperiode crescendo. Toch rommelt het sinds afgelopen week bij de Flevolanders behoorlijk.

Dat heeft alles te maken met het op non-actief stellen van clubpsychologe Annemieke Zijerveld. De psychologe werd op voorspraak van huidige Almere-trainer Alex Pastoor (tussen 2011 en 2013 aan het roer in Nijmegen) aan de technische staf toegevoegd, maar heeft zich afgelopen week onmogelijk gemaakt door zich in negatieve zin uit te laten over het zwalkende Ajax. Ze noemde onder andere het gedrag van de trainer en de staf van Ajax ‘een teken van zwak leiderschap’. Werkgever Almere City vond dit niet alleen onnodig, maar ook nog eens oncollegiaal richting de Amsterdammers en reageerde dan ook als volgt: ‘‘Almere City neemt afstand van deze uitlatingen en benadrukt dat de club respect voor clubs en collega’s hoog in het vaandel heeft staan. Wij zijn één, maar ze neemt even een stap terug.”

Positieve invloed

Dit stapje terug lijkt op een ongelukkig moment te komen voor De Zwarte Schapen. Eerder gaven diverse spelers en ook trainer Pastoor namelijk aan de input van de vakvrouw bijzonder te waarderen. Zijerveld’s invloed is dusdanig dat ze tijdens wedstrijden zelfs plaats neemt naast Pastoor en zijn assistenten. ”Door haar weet ik hoe ik spelers efficiënt kan aansturen. Samen zetten we ze volledig in hun kracht,’’ zei de oefenmeester daar eerder over. Ook smaakmaker Rajiv van la Parra is lyrisch over Zijerveld en sprong haar zelfs in de armen na zijn doelpunt tegen FC Utrecht: ”Door met Annemieke te praten, heb ik mijn zelfvertrouwen weer teruggevonden.”

Goede vorm

Zijerveld’s bijdrage in het toegenomen vertrouwen van Van la Parra is dus belangrijk volgens de aanvaller, maar ook de recente vorm van Almere City mag hierin niet onderschat worden. De ploeg verloor weliswaar de eerste vier wedstrijden van het seizoen, maar pakt daarna zeven punten uit vier duels. Tegen Excelsior bleef het nog bij een punt (0-0) en tegen koploper PSV (0-4) ging Almere hard onderuit, maar tegen zowel FC Utrecht (0-2) als tegen RKC (1-0) werd vervolgens de volle buit gepakt. Het resultaat van de goede vorm is de huidige veertiende plaats, op slechts één punt afstand van de tegenstander van zaterdag.

Alex Pastoor geeft in het seizoen 2011/2012 aanwijzingen aan zijn toenmalige pupil Bram Nuytinck.

Oude bekende

In Nijmegen hoopt de promovendus de goede lijn dan ook voort te zetten. Hierbij kan Pastoor, die met Bram Nuytinck een voormalig pupil van hem tegenkomt, naast Zijerveld ook geen beroep doen op de geblesseerde Álvaro Peña, Milan Corryn en Faïz Mattoir. Alle punten tot nog toe werden echter zonder dit trio behaald, waardoor het gemis van het drietal op te vangen blijkt. Vermoedelijk start Pastoor daarom ook met dezelfde spelers die Almere de afgelopen weken aan de punten hielpen, waaronder aanvoerder Damian van Bruggen, spelverdeler Peer Koopmeiners (het broertje van Teun Koopmeiners), topscoorder Thomas Robinet (drie doelpunten) en dus smaakmaker Van la Parra.

Vermoedelijke opstelling Almere City: Bakker; Akujobi, Mbe Soh, Barbet, Van Bruggen, Floranus; Resink, Robinet, Koopmeiners; Kitala, Van la Parra

Foto’s: Orange Pictures