In de afgelopen twee wedstrijden maakte NEC dankbaar gebruik van twee blunders van keepers Piet Velthuizen en Robbin Ruiter. Dat het bij beide doelpunten Melvin Platje was die profiteerde, is volgens Alex Pastoor geen toeval te noemen. “Ik vergelijk hem een beetje met een kat.”
“Hij is eigenzinnig en vooral gericht op dóén. Dat moet je niet willen veranderen als trainer”, zegt de trainer in De Telegraaf. “Die kat gaat z’n eigen gang. Hij moet wel buiten schijten en de meubels heel laten.” Pastoor vergelijkt de aanvaller niet alleen met een kat, maar vindt dat Platje ook gelijkenissen heeft met een Italiaanse grootheid.
"Ik vergelijk hem wel eens met Pippo Inzaghi. Die moet zijn werk ook doen aan het einde van de aanvalsketen. Heb je er een team achter staan, dat spelers herbergt met veel rust aan de bal, dan heb je een goeie aan zo’n type spits. Heb je zulke spelers niet, dan moet je eigenlijk een meevoetballende spits hebben. Of je moet op de counter spelen. Maar dat willen wij niet."
Carlos Aalbers is het met Pastoor eens. “Melvin is een hele intuïtieve speler met een neusje voor de goal”, vindt de technisch directeur. “Uit zijn Volendamtijd kenden we zijn scorende vermogen. Dat heb je of heb je niet. Bij zulke figuren is het je achilleshiel om ze in een tactisch korset te persen.je moet zijn persoonlijkheid en kracht niet te veel veranderen, dat is echt een valkuil.”
Platje doet in het veld wat in hem opkomt. “Ze zeiden het al bij Volendam, ook in de jeugdopleiding. Daar werd ik bij de A1 topscorer. Maar ik weet eigenlijk niet of ik anders ben dan anderen. Daarover nadenken werkt alleen maar verwarrend. Ik zou zeggen: gewoon gaan met die banaan.”