Het seizoen 2020/21 is niet een seizoen zoals alle andere. Met soms drie wedstrijden in een week en vreemde tijdstippen kunnen we dit een gek seizoen noemen. Ook is het maar hopen dat je niet spelers verliest door het coronavirus. Na zeventien speelrondes staat NEC op de vijfde plek. Tijd voor een overzicht van de eerste seizoenshelft.

Het seizoen begint met een enorm hoogtepunt. De Deur Rij Mert, bedacht door verschillende supportersgroepen in overleg met NEC, is een groot succes. Er worden die dag meer dan 1500 seizoenkaarten verkocht. Later stijgt dat aantal richting de 5000.

© Rob Koppers

Voorbereiding

Al snel wordt duidelijk dat NEC dit seizoen gaat spelen met een jong team. Daar hoort dan ook een jonge trainer bij. Rogier Meijer is dit seizoen de eindverantwoordelijke bij NEC met Ron de Groot als assistent. Meijer heeft in het begin een krappe selectie en er moeten spelers aangetrokken worden. Jordy Bruijn, Mathias De Wolf en Kevin Bukusu zijn wat voorbeelden, maar de transfer waar iedereen al jaren op wachtte vindt ook eindelijk plaats. Édgar Barreto keert terug bij NEC. Veertien jaar na zijn laatste wedstrijd speelt hij weer in het rood, groen en zwart.

© Rob Koppers

In de voorbereiding is NEC niet al te overtuigend tegen de amateurteams. Tegen SC NEC wordt er gelijkgespeeld en tegen UNA met enorm veel moeite gewonnen. Het absolute dieptepunt is wel de wedstrijd tegen SV Straelen. Tegen de Duitse amateurs wordt met 3-0 verloren. NEC wint wel van TOP Oss met 4-0 en legde RKC Waalwijk met 2-1 over de knie.

Competitie

Niet veel mensen rekenen NEC bij de kanshebbers op directe promotie. NEC zelf ook niet. Algemeen directeur Wilco van Schaik benadrukt vaak dat de doelstelling het behalen van de play-offs is. Voor NEC-begrippen is het eigenlijk onbegrijpelijk, maar helaas wel de realiteit. De eerste wedstrijd van het seizoen is meteen tegen een titelfavoriet, SC Cambuur. De ploeg van Meijer gaat geheel terecht met 2-0 onderuit. Toch zien veel mensen daarna potentie in dit elftal. Tegen Jong Ajax, op voorhand ook een titelfavoriet, wordt in een spannende wedstrijd met 2-1 gewonnen. Vervolgens moet ook FC Volendam eraan geloven: 1-3. De Volendammers beginnen niet goed aan het seizoen en dat komt NEC heel goed uit.

© Orange Pictures

Al snel blijkt echter ook dat NEC wisselvallig is met de jonge ploeg. Thuis tegen Almere City gaat het mis: 0-1. Recht op een overwinning heeft NEC niet, maar een gelijkspel zat er dik in. Almere is nu de nummer twee van de competitie en ook van de huidige nummer drie verliest NEC. De Graafschap scoort twee keer in drie minuten en daar hebben de Nijmegenaren niet van terug. Hoewel NEC beter is dan de Superboeren lukt het niet om te scoren. Er wordt dan al sterk getwijfeld aan het scorend vermogen van dit team, maar het ongelijk zou een week later gewezen worden. Thuis tegen FC Eindhoven wordt er met 6-0 gewonnen. Bijzonder aan die wedstrijd is dat NEC zes verschillende doelpuntenmakers telt. Het is een begin van een indrukwekkende reeks van ongeslagen wedstrijden.

Ongeslagen

De Nijmegenaren blijven liefst elf wedstrijden ongeslagen, al voelen sommigen gelijke spelen aan als een verlies. Denk dan aan Helmond Sport, Roda JC en FC Den Bosch. De wedstrijd die we zeker niet mogen vergeten is die tegen NAC. NEC raakt in aanloop naar die wedstrijd acht spelers kwijt omdat die positief getest zijn op het coronavirus. Norbert Alblas, Rens van Eijden, Javier Vet en Rangelo Janga zijn er niet bij. NAC heeft daarentegen weer de beschikking over spelers die het miste wegens corona. Toch wint NEC tegen alle verwachtingen in met 0-1. Een goal van Terell Ondaan in achtste minuut is voldoende om de winst mee naar huis te nemen. Stralend middelpunt is toch wel doelman Job Schuurman. Hij keept zijn eerste wedstrijd voor NEC en houdt meteen de nul. Het maakt de knappe prestatie van dit NEC alleen maar mooier.

© Orange Pictures

Maar aan al het moois moet ook een einde komen. In de laatste wedstrijd van 2020 speelt NEC belachelijk slecht. Thuis tegen TOP Oss wordt er met 0-1 verloren. Het zorgt voor een zure nasmaak aan een eerste seizoenshelft waarin de Nijmegenaren aan de eigen doelstelling voldoen met een jonge ploeg. NEC staat nu vijfde en doet nog vol mee met de strijd om promotie. Op 3 januari komt NEC weer in actie. De Nijmegenaren spelen dan uit tegen Telstar. Die wedstrijd eindigde vorig seizoen in 1-7. Het zou een mooie binnenkomer zijn voor NEC in 2021 om dit wedstrijd weer overtuigend te winnen.

Hoe kijk jij terug op de eerste seizoenshelft van NEC? Laat het hieronder weten in de reacties!