Het was genieten in De Goffert. NEC won zaterdagavond afgetekend van FC Emmen: 4-0. Trainer Ruud Brood kan tevreden zijn, want zijn ploeg overtuigde vrijwel de gehele wedstrijd, met als uitblinker Anthony Limbombe. En dat terwijl NEC ruim 40 minuten met tien man speelde na een rode kaart voor Sjoerd Ars. Met een goede sfeer dankzij de 9.000 supporters was het een vermakelijke voetbalavond in Nijmegen.

De bezoekers uit Emmen begonnen redelijk in De Goffert. NEC kreeg enkele kansjes, maar was slordig en Emmen werd vooral uit standaardsituaties gevaarlijk. Bij NEC werd een prachtig schot van Navarone Foor tot corner gestompt door Emmen-doelman Marko Meerits. De Nijmegenaren kregen wel vier hoekschoppen kort achter elkaar, maar daar werd te weinig mee gedaan door de ploeg van Ruud Brood. Na ruim twintig minuten was het toch raak. Na een actie van Alireza Jahanbakhsh belandde de bal bij Anthony Limbombe. De vleugelspeler kapte zijn tegenstander uit en schoot beheerst raak in de korte hoek: 1-0.

Na de openingstreffer kon Emmen weinig creëren en kwam de zwakte van de bezoekers naar boven. NEC werd alleen nog maar dreigender, dat terwijl de bezoekers op de counter loerden met hun snelle aanvallers. Dat resulteerde al vlug in de margeverdubbeling voor NEC. Meerits had geen antwoord op een voorzet van Kevin Conboy. De goal was daarom leeg en Limbombe krulde de bal beheerst tegen de touwen: 2-0. Emmen leek duidelijk de weg kwijt na de Nijmeegse treffers. De thuisploeg probeerde voor rust nog voor een derde treffer te gaan en zorgde via Limbombe en Conboy vanaf links voor veel gevaar, maar een doelpunt bleef uit. De stand was uiterst verdiend 2-0 bij rust.
De tweede helft begon slecht voor NEC. Niet zozeer wegens het spel, maar vooral omdat Sjoerd Ars direct rood kreeg. Zonder dat de bal in de buurt was, beging hij vermoedelijk een overtreding op Luis Pedro. De scheidsrechter Kamphuis was resoluut en trok rood. Ars protesteerde niet. Als ‘vervanger’ van hem kwam Kristjan Emilsson in de ploeg, in plaats van Foor. NEC liet zich echter niet van het padje brengen. Alireza Jahanbakhsh pikte een mislukte pass van de bezoekers op en was één-op-één tegen Meerits koelbloedig: 3-0. Met de derde Nijmeegse treffer leek het duel dan toch beslist.

Maar NEC was nog niet klaar. Doordat een Emmen-verdediger hands maakte in het strafschopgebied ging de bal na 65 minuten op de stip. Tom Daemen schoot raak: 4-0. Met nog ruim 25 minuten op de klok wisten de bezoekers ook wel dat er weinig meer te halen viel. De schade beperken en hopen op een gelukstreffer. NEC ging aan de andere kant op zoek naar een ruimere marge. Uiteindelijk lukte dat niet, maar NEC mag tevreden terugkijken op dit duel. Eindstand 4-0.
Wedstrijdverloop
22’ 1-0: Limbombe.
32’ 2-0: Limbombe.
50’ Rode kaart: Sjoerd Ars.
58’ 3-0: Jahanbakhsh.
65’ 4-0: Daemen.
Opstellingen
NEC: Smits; Appiah, Van Eijden, Haitz, Conboy; Daemen, Foor (54’ Emilsson), Breinburg (68’ Leiwakabessy); Jahanbakhsh (73’ Santos), Ars, Limbombe.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Pedro, Siekman, Rosario; Rozema (75’ Mannes), Bannink (88’ Menting), Deul; Peters, Bergkamp (68’ Laghmouchi), Resida.
Foto’s: Rob Koppers ©