Technisch directeur Remco Oversier presenteerde dinsdag de nieuwe hoofdtrainer van NEC: Adrie Bogers. In gesprek met ForzaNEC.nl geeft hij een nadere toelichting.

Kun je uitleggen hoe de aanstelling van Adrie Bogers tot stand is gekomen?
"Uiteindelijk is dat heel snel en makkelijk gebeurd. Je merkt dat het gras bij de buren niet altijd groener is. Soms heb je de kwaliteit al in huis. Dat wisten we toen we hem aanstelden als assistent-trainer. Het idee voor de langere termijn is om een trainer boven de technische staf te zetten die met ons meerdere jaren kan bouwen aan de plannen. In dat idee hebben we met vier à vijf kandidaten gesproken. Die bleken om meerdere redenen niet haalbaar: ze lagen nog vast bij hun club of ze zitten in het buitenland en willen niet weg."

"Dan kun je kiezen voor een optie voor de korte termijn of je gaat bouwen met de huidige stafleden. In die keuze merkten we dat er vanuit de club ontzettend veel draagvlak is voor Adrie. Vanuit de staf, de spelersgroep, de sponsoren, de commissarissen en het personeel werd het bijna een optelsom dat dit eigenlijk een heel logische oplossing is. We hadden om ons heen kunnen kijken, maar we kiezen voor onze eigen mensen."

Nu lijkt het misschien alsof niemand wilde en dus Bogers het maar wordt.
"Er zijn zo veel trainers in de markt. Ik heb alleen geen zin in een trainer voor de korte termijn. ‘Die ons dan even kampioen gaat maken’, dat wordt dan gezegd. Dat snap ik, want we willen terug naar de Eredivisie, maar we zijn hier om de club op lange termijn stabiel te maken. Dan kies je voor trainers die daarvoor beschikbaar zijn."

Je sprak over een vijfjarenplan, maar de doelstelling blijft om binnen een jaar te promoveren?
"Het liefst willen we binnen een jaar promoveren, ja. Er is altijd een kans dat het niet lukt, dat willen we het binnen twee jaar. Natuurlijk hebben we de ambitie om, met de Eredivisie-achterban en sponsoren, om te promoveren, maar er is nog veel werk te doen. In de spelersgroep bijvoorbeeld. We hebben twee spelers kunnen verkopen, maar er moeten ook nog goede spelers bijkomen. Dat is lastig, want we vissen in een vijver waar ook Eredivisie-clubs in vissen. Die spelers moeten in ons plan passen."

Je hebt verdedigers op je lijst staan, moeten we met nog meer rekening houden?
"We hebben een aantal rechter centrale verdedigers en de rechtsbackpositie is goed bezet. Het kan zijn dat daar nog een speler vertrekt. Maar we hebben nog geen linkspoot centraal achterin en ook geen linksback. Dat zijn twee posities die belangrijk zijn. Op het middenveld mag nog wel wat gebeuren. Voorin zijn we juist dik bezaaid, maar daar mogen wel wat spelers vertrekken. Daar willen we dan wel geld voor hebben. Wat dat betreft moet er nog het een en ander gebeuren. De grootste focus ligt op de achterhoede en eventueel het middenveld."

Komt er nog een nieuwe assistent?
"Nee, dat gaat niet gebeuren. Wel komt er een fulltime teammanager, die vooral in de sociale begeleiding van de spelers een belangrijke rol gaat spelen. Gedurende de trainingsweek zullen we een aantal specialisten laten komen die aan de slag gaan met de persoonlijke ontwikkeling van de spelers. Daar gaan de centjes naartoe."

Foto: Rob Koppers