Remco Oversier heeft na zijn teleurstellende eerste seizoen bij NEC drukke weken voor de boeg bij de Nijmeegse club, waarin hij onder andere een nieuwe trainer moet vinden en heel veel spelers moet aantrekken. De technisch directeur zet graag een streep onder het afgelopen seizoen, maar niet voordat ForzaNEC met hem terugblikt. Daarnaast gaat Oversier in op de profielschets van de nieuwe trainer, zijn verwachtingen voor komend seizoen en zijn eigen positie.

Trainer
Het is een week geleden dat NEC afscheid nam van trainer Pepijn Lijnders. ‘In goed overleg’, zoals dat zo mooi heet. "We hebben in de week na de duels met FC Emmen teruggekeken op het seizoen en alles geëvalueerd, in alle lagen", begint Oversier. "Dat waren best pittige gesprekken, met spelers, staf en als laatste de trainer. De vraag was of we samen, dus Pepijn en de club, het idee hadden dat we het komend seizoen zouden gaan rechttrekken. Als je dan merkt dat de verwachtingen voor het nieuwe seizoen niet op een lijn liggen, dan moet je samen deze keuze maken. Bij twijfel moet je niet oversteken, zal ik maar zeggen."

Oversier vindt het te makkelijk om te zeggen dat NEC zonder trainerswissel wel was gepromoveerd.  "Dat is veel te kortzichtig. Als je rationeel kijkt naar het begin van zowel Adrie als Pepijn hebben ze allebei negen punten uit hun eerste zes duels gehaald. Maar die vergelijking maakt men niet graag. Het heeft echt niet alleen aan de trainer gelegen. Toen Adrie begon was er ook veel onrust. Er moesten nog dingen gebeuren in de selectie terwijl het seizoen al ging beginnen. Daar hebben we onder geleden. Zo rond half september zag je het team stabieler worden, maar wedstrijden werden wel vaak beslist op individuele kwaliteit."

Toch koos Oversier ervoor om een nieuwe hoofdtrainer aan te stellen. "We wilden in het spelbeeld toch een extra stap maken en Adrie ook weer in zijn kracht zetten als assistent. Na de wedstrijd tegen Jong AZ had ik een week om een trainer te vinden en om het plaatje van de zomer af te maken. Dat heb ik eerst met Adrie besproken, dat vond ik wel zo netjes. Hij pakte dat heel professioneel op. We hebben met meerdere kandidaten gesproken, ook met mensen die in de zomer ook al op het lijstje stonden. Pepijn is pas rond november op dat lijstje gekomen."

"We staan nog steeds achter de trainerswissel, het doel op dat moment was om door te bouwen in het proces waarin we zaten, dat was een bewuste en rationele keuze. De keuze welke we uiteindelijk gemaakt hebben is natuurlijk niet goed afgelopen, dat is zeer teleurstellend", vervolgt Oversier. "Het is te kortzichtig om te zeggen dat we kampioen waren geworden als we Adrie het seizoen hadden laten afmaken. Dat zullen we nooit weten."

Zomer
Hoewel NEC voorafgaand aan het seizoen in de media het stempel ‘beste selectie’ kreeg, zag Oversier ook de tekortkomingen. "Soms lukte het niet om bepaalde types te halen. Buiten Marco van Duin hadden we geen dertigers in de selectie, geen echt leiderstype. Daarom was Marco wel heel belangrijk in de groep, al is dat als reservedoelman wel lastig. De leeftijdsopbouw had beter gekund. Veel talenten, maar geen echte baas in het veld. In de winter hebben we geprobeerd om alsnog zo’n type te halen, maar dat is niet gelukt. Daarnaast hadden we te weinig soldaatjes. Spelers die, of je nou met 10-0 voor of 10-0 achter staat, altijd maximaal gaan en er altijd op klappen."

Daar ligt voor Oversier meteen een uitdaging voor deze zomer. "Die types willen we nu halen en daar heb ik nu ook de tijd voor, in tegenstelling tot vorige zomer. We hanteren dezelfde volgorde: eerst kijken we naar onze eigen jeugd, dan willen we spelers permanent vastleggen, dan gaan we huren met een optie tot koop, dan pas huren zonder optie en daarna kijken we naar het buitenland. Onze scouting heeft bijvoorbeeld een groot deel van Duitsland in beeld. Een speler als Langil wilden we alleen hebben omdat er in de Nederlandse markt niets te halen viel."

Verwachtingen
NEC moest en zou na de degradatie glansrijk kampioen worden. Tenminste, dat dachten veel fans en ook de media. Maar het liep anders. "Soms was het lastig om met die verwachtingen om te gaan. We werden meteen bestempeld als de club met de megabegroting en de beste selectie, terwijl het echt wel meeviel hoe veel hoger ons budget was vergeleken met clubs als Go Ahead en Cambuur. Ik vergelijk het weleens met Sven Kramer. Iedereen wist dat hij goud zou pakken op de Olympische spelen, dat kon niet misgaan. Maar het ging wel mis."

Komend seizoen wordt het er met de komst van FC Twente, Roda JC en Sparta niet makkelijker op om te promoveren. "Zij zijn komend seizoen de absolute titelkandidaten, met Twente voorop. Het zal een interessant seizoen worden. De clubs die zijn gedegradeerd willen allemaal zo snel mogelijk terug, net als wij. Dan heb je nog Go Ahead Eagles en Cambuur die revanche willen voor hun tegenvallende seizoen en clubs als Almere die ook geroken hebben aan promotie. Daarom denk ik ook dat het realistisch is als NEC gaat voor een plek bij de bovenste vijf BVO’s."

Eigen functioneren
Hoewel Oversier veel kritiek krijgt, is hij er niet bang voor geweest dat de club zonder hem verder zou gaan. "NEC heeft voor een koers gekozen om de club toekomstbestendig te maken, daar is tijd voor nodig. Natuurlijk heb ik fouten gemaakt, daar ben ik me van bewust. Je kan wel telkens na een tegenvallend seizoen je technische mensen eruit zetten, maar dat doen we niet. We kiezen voor stabiliteit. We moeten het samen doen. Met de fans, de spelers, de staf, de sponsoren, noem maar op. Laten we een streep zetten onder afgelopen seizoen en er met z’n allen weer voor gaan. Ik ga met veel energie weer aan de slag."

Foto: Rob Koppers