Onder leiding van een investeerdersgroep wil NEC een nieuwe koers varen. “De laatste jaren heeft de club door toedoen van bestuursleden vijf, zes stappen achteruit gezet”, stelde Hans van Delft afgelopen maand in het blad Voetbal International. “Het beleid was te veel op de korte termijn gericht”, vond interim-voorzitter Ton van Gaalen. Volgens Jan van Teeffelen, die van oktober 2008 tot september 2012 de voorzittershamer van NEC in handen had, is dit volkomen onwaar.
“Als ik toch hoor en lees wat de laatste tijd allemaal wordt beweerd, dan heb ik echt het gevoel dat ze over een club van een andere planeet praten”, reageert Van Teeffelen woensdag in Voetbal International. “Investeerders doen alsof het één grote puinhoop was bij NEC. Aantoonbare onzin. Ik heb niets te verbergen en durf te stellen dat de club de laatste jaren wel degelijk stappen vooruit heeft gezet."
"Ons beleid was heel erg gericht op reorganiseren en zuinigheid. Wij hebben geen wilde dingen gedaan, geen dure spelers als Andrzej Niedzielan aangetrokken. We hebben een negatief vermogen van 8,7 miljoen euro teruggebracht tot vier ton. Samen met de investeerders hebben we de achtergestelde leningen weggewerkt. En de laatste jaren was het netto resultaat altijd positief!”
Dit gebeurde wel dankzij enorme transferinkomsten voor onder meer Björn Vleminckx en Jasper Cillessen, die voor miljoenen de deur uit gingen. De investeerdersgroep acht het ongezond om daar afhankelijk van te zijn. “Maar wijs mij de Nederlandse profclub maar aan die het zonder die inkomsten nog redt”, verdedigt Van Teeffelen zich. “Ik vraag me af of die bestaat.”
Van Teeffelen betreurt de uitlatingen van de investeerders. “Nooit heb ik investeerders de afgelopen jaren horen klagen en daar was ook geen reden voor. Ook vanaf de STAK bleef het stil. En dan nu ineens uithalen… Dan denk ik: Waarom heb je niet eerder aan de bel getrokken?” De oud-voorzitter claimt dat NEC niet gezond was toen Van Delft aftrad als voorzitter. “Zo was er een acuut liquiditeitstekort van twee miljoen. Ik was destijds huisbankier bij NEC en kan zeggen dat de club langs de rand van de afgrond scheerde. Rond de eeuwwisseling zijn enorme risico’s genomen.”