Jimmy Calderwood lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De Schot was tussen 1997 en 1999 trainer van NEC. Tweeënhalf jaar geleden kreeg hij de diagnose Alzheimer.

Calderwood blijft in gesprek met Voetbal International nog nuchter over zijn ziekte. "Dat was een klap natuurlijk. Ik had niks in de gaten gehad. Maar ik kon mijn lot ook snel accepteren. Ik voel me prima, moet alleen elke dag een pilletje slikken. Af en toe vergeet ik wat. Maar niet als het over voetbal gaat!"

Calderwood wil meer aandacht vragen voor de gevaren van Alzheimer in het voetbal. "Het is geen toeval dat zoveel oud-voetballers zo jong met Alzheimer te maken krijgen. Mijn artsen waren er duidelijk over: de kans is heel groot dat mijn ziekte veroorzaakt is door het vele koppen."

"In mijn jeugdjaren heb ik die die ouderwetse leren ballen nog meegemaakt. Vooral in de regen werden die krengen loodzwaar. Als je een paar van die dingen had weggekopt, ging je met hoofdpijn van het veld. Achteraf is dat allemaal erg onverantwoord geweest. Maar we wisten niet beter. Nu is dat anders."

Calderwood heeft zijn trainerscarrière beëindigd, maar zou dolgraag weer aan de slag willen. "Diep van binnen wil ik niks liever. En ik denk dat het ook best nog moet kunnen, met een goede assistent. Over voetbal maakt niemand me wat wijs. Maar als ik heel, heel eerlijk ben: ik moet het niet meer willen."

Foto: Omroep Gelderland